Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Θ. Βενιάμης: «‘Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας παραμένει η αναζωπύρωση της ναυτοσύνης των Ελλήνων»

0ΑΠΟΝΟΜΗ

«Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας παραμένει η αναζωπύρωση της ναυτοσύνης των Ελλήνων, η αναβάθμιση και καταξίωση του ανθρώπινου δυναμικού της αλλά και η προσέλκυση ικανών και κατάλληλα εκπαιδευμένων νέων στελεχών στα πλοία και στις εταιρείες μας».

Τούτο επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δ.σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμης κατά την ετήσια εκδήλωση βράβευσης των ναυτικών που ολοκλήρωσαν το 2014 την σταδιοδρομία τους σε ποντοπόρα πλοία, με τη μεγαλύτερη θαλάσσια υπηρεσία, καθώς και της απονομής υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς σπουδαστές. Ο κ. Βενιάμης τόνισε ιδιαίτερα ότι ο παράγοντας του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί πάντοτε την κινητήριο δύναμη μιας βιομηχανίας, προσφέροντας τα εχέγγυα της συνέχισης της τεχνογνωσίας και της εξειδίκευσης για να επισημάνει πως «στην εποχή μας όπου η ανεργία μαστίζει τους νέους, το ναυτικό επάγγελμα γίνεται πλέον και πάλι ελκυστικό, προσφέροντας προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξης, σε μια από τις πιο ισχυρές βιομηχανίες της χώρας μας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Η στροφή των νέων μας στη ναυτιλία, θα διασώσει τον θησαυρό της ναυτοσύνης και της ναυτικής μας παράδοσης, αναπόσπαστα στοιχεία του ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος».
Ο κ. Βενιάμης αναφερόμενος στις βραβεύσεις αλλά και τις υποτροφίες που επιδόθηκαν νωρίτερα σήμερα στα γραφεία της Ε.Ε.Ε. στο πλαίσιο ειδικής τελετής σημείωσε ότι έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε με ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο δύο μέλη της οικογένειας των Ελλήνων ναυτικών, οι οποίοι υπηρέτησαν τη ναυτιλία των Ελλήνων με πίστη και πάθος, αποτελώντας εξαίρετο παράδειγμα της ναυτοσύνης των Ελλήνων αλλά και να απονείμουμε τις καθιερωμένες 4 υποτροφίες της Ενώσεώς μας σε νέους και νέες σπουδαστές ως επιβράβευση της αριστείας που έχουν επιδείξει στις μέχρι σήμερα σπουδές τους, ελπίζοντας ότι η υποστήριξή μας θα ενθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειές τους για επίτευξη των υψηλών στόχων τους για μόρφωση και επιστημονική κατάρτιση.
Απευθυνόμενος σε αυτούς που έλαβαν τις υποτροφίες σημείωσε ότι πολλοί από αυτούς ενδέχεται να απασχοληθούν στη ναυτιλία είτε άμεσα, επανδρώνοντας τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις , είτε έμμεσα, σε οργανισμούς και εταιρείες του ναυτιλιακού cluster, ραχοκοκαλιά του οποίου, όπως παρατήρησε, είναι η ναυτιλία μας. Η ενασχόληση με ένα τόσο δυναμικό και με εναλλαγές οικονομικό κλάδο, συνέχισε, προσφέρει σίγουρα μεγάλες συγκινήσεις. Η ενασχόληση, δε, με τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο, προσφέρει επιπροσθέτως υψηλό αίσθημα υπερηφάνειας λόγω της συμμετοχής στο μοναδικό πυλώνα επιχειρηματικής δραστηριότητας, στον οποίο οι Έλληνες κάνουν πρωταθλητισμό.
Υποτροφίες και από την ΣΥΝ-ΕΝΩΣΗ
Στην σημερινή εκδήλωση περιελάμβανε και την απονομή υποτροφιών που χορηγούνται για πρώτη φορά από την ΣΥΝ-ΕΝΩΣΗ. Όπως ανέφερε ο κ. Βενιάμης , το 2016 με πρωτοβουλία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών ιδρύθηκε η Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, για να αποτελέσει το θεσμικό φορέα κοινωνικής προσφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, με αντικείμενο την υλοποίηση κοινωφελών προγραμμάτων και δράσεων ενίσχυσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, καθώς και ευρύτερων έργων ανθρωπιστικού περιεχομένου. Το έργο που επιτελείται μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, συνέχισε, εστιάζει στους τομείς Επισιτιστικής Βοήθειας, Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, έργων Δημοσίου Ενδιαφέροντος αλλά και της Εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη ευαισθησία για τα παιδιά και τους νέους του τόπου μας. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η ένταξη μιας νέας δράσης, αυτής της χορήγησης υποτροφιών μεταπτυχιακών σπουδών προδιδακτορικού επιπέδου, 8 σε αριθμό για φέτος, ύψους 15.000 ευρώ έκαστη, για σπουδές σε τομείς σχετιζόμενους με τη Ναυτιλία για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 σε Πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδος».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή τιμητικού διπλώματος σε δύο ναυτικούς οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2014 έχοντας τη μεγαλύτερη θαλάσσια υπηρεσία σε ποντοπόρα πλοία, έναν από την κατηγορία των αξιωματικών και έναν από την κατηγορία των πληρωμάτων. Και συνεχίστηκε με την απονομή των κάτωθι υποτροφιών:
• Η ΕΕΕ, στη μνήμη του αειμνήστου προέδρου της Αντωνίου Χανδρή απένειμε υποτροφία, για σπουδές σε πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδας, ύψους 10.000 δολαρίων ΗΠΑ, για το ακαδημαϊκό έτος 2017–2018.
• Η εταιρεία NEPTUNE LINES στην μνήμη του ιδρυτή της, Νικολάου Τραυλού, απένειμε υποτροφία διαμέσου της ΕΕΕ, για ναυτιλιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδας, ύψους 10.000 Ευρώ για το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019.
• Η κυρία Ειρήνη Νταϊφά, στη μνήμη του Σταύρου Α. Νταϊφά, απένειμε υποτροφία διαμέσου της ΕΕΕ, για σπουδές σε Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδος, ύψους 15.000 Δολαρίων ΗΠΑ για το ακαδημαϊκό έτος 2017 – 2018, και τέλος
• Η εταιρεία «Εκθέσεις Ποσειδώνια» απένειμε υποτροφία για το ακαδημαϊκό έτος 2017–2018 διαμέσου της ΕΕΕ για ναυτιλιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ύψους 10.000 Ευρώ.
• Επίσης, η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ για πρώτη φορά φέτος, απένειμε 8 υποτροφίες ύψους 15.000 ευρώ έκαστη για σπουδές σε τομείς σχετιζόμενους με τη Ναυτιλία σε Πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδος.
Κλείνοντας τη εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Θεόδωρος Βενιάμης, απευθυνόμενος στους ναυτικούς που επιβραβεύθηκαν σήμερα για την πολυετή υπηρεσία τους στη ναυτιλία, ευχήθηκε υγεία και προσωπική ευτυχία κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα σημειώνοντας πως η μακρόχρονη και επιτυχής σταδιοδρομία τους στο ναυτικό επάγγελμα αποτελούν φωτεινό φάρο της ναυτοσύνης του λαού μας και πρεσβευτή αυτής στη νέα γενιά. Στρέφοντας δε στους νέους που έλαβαν τις υποτροφίες τους συνεχάρη θερμά για τις μέχρι τώρα εξαίρετες επιδόσεις τους ευχόμενος κάθε επιτυχία στους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς σας στόχους. Στο σημείο αυτό τους έδωσε και μια προσωπική συμβουλή: «Όταν αγαπάς αυτό που σπουδάζεις και αυτό που υπηρετείς, εκτός από την οικονομική και κοινωνική αποκατάσταση, θα βιώσεις και τη χαρά της προσωπικής πνευματικής ανέλιξης και καταξίωσης». Κλείνοντας την ομιλία του έκανε μία ακόμη αναφορά στη ΣΥΝ-ΕΝΩΣΗ. Χαίρομαι, είπε, «για το γεγονός ότι η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ έχει αγκαλιαστεί από τα μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας. Χρειάζεται όμως και όλοι οι συνεργάτες μας στη ναυτιλιακή δραστηριότητα να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Πρόκειται για μια εξαίρετη ενέργεια συλλογικής κοινωνικής αλληλεγγύης του κλάδου, που λειτουργεί παράλληλα με τις ιδιωτικές ατομικές πρωτοβουλίες. Θέλω να ξέρετε ότι τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου ασχολούμαστε προσωπικά και με ιδιαίτερο ζήλο με τις δράσεις της Συν-Ένωσις. Θα σας ζητήσω λοιπόν να γίνουμε όλοι αγγελιοφόροι του έργου της για να συνεχίσει, αλλά και να αναπτύξει περαιτέρω, την προσφορά της στους συνανθρώπους μας».
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσιος Τεμπονέρας, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αρχηγός Λ.Σ,- Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος κ. Σταμάτης Ράπτης, ο Α’ Υπαρχηγός Λ.Σ – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος κ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Β’ Υπαρχηγός Λ.Σ – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος κ. Αθανάσιος Ντούνης, καθώς και οι διοικήσεις των ναυτικών οργανώσεων και εκπρόσωποι εφοπλιστικών ενώσεων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter