Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στα... σκαριά η «αγορά του αιώνα» στα L.P.G. από την ΒW

cpcoK3kN 400x400

Σε προσφορά ύψους 1 δισ. δολαρίων, προχώρησε η BW L.P.G, για την εξαγορά της Dorian L.P.G. Μιά προσφορά που σε περίπτωση που ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει την «αγορά του αιώνα» στον κλάδο των μεταφορών με πλοία L.P.G. Ο Νορβηγικών συμφερόντων κολοσσός (πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο των L.P.G.) παρά την... αναιμική εικόνα που χαρακτηρίζει τις μεταφορές του κλάδου, προχώρησε σε μία επιθετική πρόταση εξαγοράς μέσω του χρηματιστηρίου, απέναντι σε μία ναυτιλιακή, η οποία αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της.

Η συμφωνία -εφόσον αυτή υλοποιηθεί- προβλέπει την παραχώρηση στους μετόχους της Dorian 2,05 μετοχών της BW για κάθε μετοχή που αυτοί διαθέτουν στην Dorian.

Πρόκειται στην ουσία για μία προσφορά ύψος 7,86 δολαρίων ανά μετοχή, μία τιμή που έρχεται αυξημένη κατά 13% από την τιμή που αυτή έκλεισε στο Χρηματιστήριο στις 28 Μαΐου. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα η μετοχή της Dorian, έκλεισε στα 7,32 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,2%.

Από την πλευρά της, η Dorian επιβεβαίωσε ότι έλαβε επίσημη πρόταση από την BW και σε σχετική ανακοίνωσή της, τονίζει ότι το Δ.Σ. της εταιρείας, εξετάζει σοβαρά την πρόταση.

Η αξία της Dorian L.P.G. Ltd., η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αποτιμάται στα 441 εκατομμύρια δολάρια και σε συνδυασμό με τα χρέη της, η συμφωνία αναμένεται να κλείσει κοντά στα 1,1 δισ. δολάρια.

Ο στόλος της, ανέρχεται στα 22 V.L.G.C. και σε περίπτωση ολοκλήρωσης του deal, ο στόλος της BW, θα φτάσει να αριθμεί συνολικά 73 τάνκερ. Από αυτά, τα 68 ανήκουν στην κατηγορία V.L.G.C. ενώ παράλληλα για λογαριασμό των Νορβηγών, «τρέχει» ένα ναυπηγικό πρόγραμμα για 2 μονάδες του ιδίου μεγέθους και 3 large gas carriers.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος BW, στον οποίο ανήκει η ναυτιλιακή BW, είναι ιδιοκτησίας της οικογένειας Sohmen-Pao, η οποία έχει ως έδρα της το Χονγκ-Κονγκ. Η οικογένεια σήμερα, διαθέτει ποσοστό 14,2% στην Dorian και 45% BW LPG.

 

Του Γιώργου Κιβωτού

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter