Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εμβάθυνση της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας Κατάρ

kouroublis cosco 0554

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε με τον Πρέσβη του Κατάρ Abdulaziz Al-Naama. Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν τη δυναμική προοπτική των οικονομικών και ναυτιλιακών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και τη συνεργασία επί συναφών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο κ. Κουρουμπλής απέδωσε έμφαση στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία, στη δυναμική του ελληνόκτητου στόλου, στη διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης, στον ενεργό ρόλο του Λιμενικού Σώματος, καθώς και στη στρατηγική θέση της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτή την κατεύθυνση τονίσθηκε η δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών και των εμπορικών σχέσεων, δεδομένης της σημασίας του Κατάρ ως σημαντικού παγκόσμιου εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και πετρελαίου και της δυναμικότητας των ελληνικών και ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων στη μεταφορά υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, προς όφελος των δυο χωρών. Συναφώς επισημάνθηκε η αναγκαιότητα προσέλκυσης θεσμικών επενδυτών του Κατάρ στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογράμμισε τη δυνατότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κατάρ ιδίως μέσω διαπραγμάτευσης ναυτιλιακής συμφωνίας και επενδύσεων στον εμπορικό και ναυτιλιακό τομέα, ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δεσμών συνεργασίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Εκφράσθηκε επίσης ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη νομοθεσία του Κατάρ επί ναυτιλιακών θεμάτων.

Ο Πρέσβης του Κατάρ σημείωσε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στη ναυτιλία και το υψηλό επίπεδο των ναυτιλιακών υπηρεσιών που παρέχει, ως βάση για την αναβάθμιση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία του Κατάρ ως κόμβου διεθνών θαλασσίων συνδέσεων και απέδωσε έμφαση στις νέες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο λιμενικό τομέα του Κατάρ, με το άνοιγμα του νέου τερματικού σταθμού container & logistics στο λιμάνι Hamad. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την επί της αρχής θετική προσέγγιση για προώθηση των διαδικασιών διαβουλεύσεων για τη σύναψη διμερούς ναυτιλιακής συμφωνίας Ελλάδας-Κατάρ και επεσήμανε το ενδιαφέρον για συνεργασία μεταξύ λιμένων των δύο χωρών (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης).

Η διμερής συνάντηση εργασίας περατώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους για προώθηση και περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων δια της προώθησης των διαδικασιών σύναψης ναυτιλιακής συμφωνίας Ελλάδος-Κατάρ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter