Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εξαγορές άνω των 12 δις δολ στη ναυτιλία το 2017, μεταξύ αυτών και μια ελληνική!

pollaploia

Εξαγορές συνολικής αξίας άνω των 12 δις. δολ κατεγράφησαν στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία στη διάρκεια του 2017 και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η εξαγορά-σταθμός στον ελληνικό ακτοπλοϊκό κλάδο, της Hellenic Seaways από τον όμιλο Attica Group.

Η τάση εξαγορών και συγχωνεύσεων ήταν ιδιαίτερα έντονη στους κλάδους των containerships όπου και πιέσεις για οικονομίες κλίμακος είναι πιο μεγάλες, αλλά επεκτάθηκε και τους υπολοίπους (δεξαμενόπλοια, χύδην ξηρού φορτίου, offshore δραστηριοτήτων).

To 2017 έκλεισε με την συμφωνία ύψους 500 εκατ. δολ στον κλάδο των δεξαμενοπλοίων που αφορά στην απόκτηση της Gener8 Maritime, από την βελγική ναυτιλιακή εταιρία Euronav NV.

Ωστόσο νωρίτερα είχαν σημειωθεί και άλλες εξαγορές που ξεχώρισαν, όπως η αγορά της ναυτιλιακής εταιρείας τακτικών γραμμών OOCL από την Cosco έναντι 6,3 δις. δολ.

Στον ίδιο κλάδο των containerships, ο δανέζικος κολοσσός Maersk εξαγόρασε την Γερμανική Hamburg Sud αντί 4 δις. δολ.

Στα δεξαμενόπλοια μία ακόμη σημαντική εξαγορά ήταν αυτή του στόλου product tankers της navig8 από την Scorpio Tankers αντί περίπου 1,1 δις. δολ.
Στο χύδην ξηρό φορτίο ο Νορβηγός εφοπλιστής John Fredriksen μέσω της Golden Ocean αγόρασε τα 14 πλοία χύδην ξηρού φορτίου της Quintana Shipping, σε μια συναλλαγή συνολικής αξίας 363 εκατ. δολ. περίπου.

Επίσης συγχωνεύσεις σημειώθηκαν στο κλάδο των offshore δραστηριοτήτων όπως των εταιρειών Farstad Shipping, Solstad Offshore και Deep Sea Supply.

Τέλος στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στην ακτοπλοΐα το γεγονός της χρονιάς ήταν η εξαγορά της Hellenic Seaways από τον Όμιλο Attica Group.

Υπενθυμίζεται ότι η Attica Group, θυγατρική εταιρία του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG), εξαγόρασε το 48,53% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways που κατείχαν οι Μινωικές Γραμμές του Ομίλου Grimaldi τον Οκτώβριο του 2017 ενώ νωρίτερα τον Αύγουστο είχαν αποκτήσει και το 50,30% του μετοχικού κεφαλαίου της HSW από τον όμιλο Πειραιώς και μικρομετόχους.


Οι τάσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων στη ναυτιλία θα συζητηθούν επαρκώς και στο 1ο Διεθνές ναυτιλιακό Συνέδριο που διοργανώνει το TheSeaNation, στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018!

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter