Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ούριος άνεμος στα δεξαμενόπλοια

tanker deksamenoploio ploio

Απόλυτα θετικό είναι το momentum για τα δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών. Η ανακοινωθείσα μείωση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τη Saudi Aramco σε διάφορους πελάτες της και κυρίως σε Ασιάτες, δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την αγορά στο σύνολό της. Οι προγραμματισμένες εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας για τον Νοέμβριο ανέρχονται σε 7,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έναντι 6,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον τρέχοντα μήνα αναφέρουν οι αναλυτές.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λαζαρίδης της Allied Shipbroking σημειώνει ότι εξακολουθεί να καταγράφεται μία σημαντική άνοδος του όγκου του αργού πετρελαίου που μεταφέρεται προς Ανατολάς, με το πετρέλαιο που έρχεται από τις ΗΠΑ να κερδίζει μερίδια.

Ήδη οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει εξαγωγές ρεκόρ 1,98 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό το άνοιγμα του εμπορίου βοήθησε και τους ναύλους των δεξαμενόπλοιων, καθώς πρόσθεσε επιπλέον μίλια μεταφερόμενου φορτίου.

Ακόμη η Arctic Securities δήλωσε σε σημείωμα ότι η μείωση των εξαγωγών προς συγκεκριμένους πελάτες σε περίοδο που συνολικά η ζήτηση αυξάνεται μπορεί να ωθήσει τους εισαγωγείς από Ασία να αναζητήσουν φορτία από πιο μακριά, με αποτέλεσμα να προστεθούν νέα τονομίλια φορτίου.

Ο ναυλομεσιτικός οίκος Charles R Weber αναφέρει ότι συνολικά 28 ναυλώσεις πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Μέση Ανατολή, αυξημένες κατά 12% σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν.

Διατήρηση της δυναμικής

Η εικόνα των ναύλων στα δεξαμενόπλοια έχει βελτιωθεί προσθέτει ο κ. Λαζαρίδης και εκτιμά ότι η δυναμική θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, καθώς η ζήτηση αυξάνεται λόγω του χειμώνα. Αυτό, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του στόλου που παρατηρείται δημιουργεί ένα περιβάλλον ακόμη πιο θετικό για τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού.

Σε συνδυασμό επίσης με την αύξηση του δυναμικού διύλισης που καταγράφηκε στην Άπω Ανατολή αναμένεται να καταγράψει μία περαιτέρω αύξηση του διά θαλάσσης εμπορίου αργού που θα μπορούσε να προωθήσει τη συνολική βελτίωση της αγοράς. Φαίνεται ότι οι προοπτικές για το 2018 έχουν βελτιωθεί υπογραμμίζει ο κ. Λαζαρίδης

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με προβλέψεις της Maritime Strategies International, το τέταρτο τρίμηνο θα είναι ακόμη πιο υγιές για τα αποτελέσματα των δεξαμενόπλοιων. Οι ναύλοι στα VLCC στη διαδρομή TD3 θα ανέλθουν στα 34.400 δολάρια την ημέρα στο τέλος Δεκεμβρίου, ενώ τα έσοδα στα suezmax θα είναι περίπου 17.900 δολάρια ημερησίως και στα aframax στα 16.200 δολ. περίπου την ημέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipbroking, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας οι ναύλοι στα VLCC στη γραμμή Μέση Ανατολή - Ιαπωνία ανήλθαν στα 30.047 δολ. αυξημένοι κατά 23,6% σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter