Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ενώνει ο... Petya

russia 607 397 577 324

«Ένεση αφύπνισης» χαρακτηρίζει μερίδα ειδικών αναλυτών σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας το πρόσφατο συμβάν με μια «εξελιγμένη» μορφή του(Ransomware) ιού Petya που μεταξύ των άλλων προκάλεσε και χαοτική κατάσταση σε μία εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο ναυτιλιακών εταιριών διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Σύμφωνα με πληροφορίες το γεγονός αποτέλεσε αφορμή οι φορείς BIMCO, Cruise Lines International Association (CLIA), International Chamber of Shipping (ICS), International Association of Dry Cargo Shipowners (INTERCARGO), International Association of Independent Tanker Owners (INTERTANKO), International Union of Maritime Insurance (IUMI) και Oil Companies International Marine Forum (OCIMF) να «ενώσουν» τις δυνάμεις τους.

Στόχος η «καλύτερη» το δυνατόν θωράκιση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων που εδράζουν για τον έλεγχό τους σε συστήματα πληροφορικής (Η/Υ) με τη συμβολή του ΙΜΟ.

Εμπειρογνώμονες σημείωναν με νόημα ότι πολλές ναυτιλιακές δραστηριότητες «πατάνε επάνω» σε «πλατφόρμες κοινές» ενώ υπάρχουν και κοινής λήψεως προγράμματα για ναυτιλιακές λειτουργίες και άρα το ενδεχόμενο να πληγούν από ένα «μετεξελιγμένο ιό είναι πιθανές.

Στο μεταξύ άλλη ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει εστιάσει στις συνέπειες του εξελιγμένου Petya και στο χρόνο που απαιτήθηκε στη MAERSK να αποκαταστήσει τα συστήματά της και να τα θωρακίσει εκ νέου.

Κατά τους ειδικούς ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόκλησης χαοτικής κατάστασης σε παγκόσμια κλίμακα θα ήταν μία στοχοποιημένη προσβολή της αλυσίδας των logistics.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter