Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνάντηση του ΥΝΑΝΠ Π.Κουρουμπλή με τον Πρόεδρο των P& I Clubs στο Λονδίνο

YNANP PI MME

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Αλληλασφαλιστικών Οργανισμών (International Group of P&I Clubs) κ. Hugo Wynn-Williams και υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού είχε στις 28 Ιουνίου στο Λονδίνο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στις 8 Ιουνίου, στον Πειραιά, με Έλληνες και ξένους εκπροσώπους των P & I Clubs. Οι πρωτοβουλίες του κ. Κουρουμπλή εντάσσονται στο πλαίσιο του σχεδίου του για περεταίρω ενίσχυση του ναυτιλιακού πλέγματος του Πειραιά.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι φιλοδοξία της Κυβέρνησης είναι να καταστήσει τον Πειραιά σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, με τις αναγκαίες υποδομές για παντός είδους ναυτιλιακές επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουρουμπλής, αφού υπογράμμισε τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Πειραιά ως ταχέως αναπτυσσόμενο λιμάνι και υπερσύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, ζήτησε από τον Πρόεδρο του International Group of P&I Clubs να αξιολογήσει και να μεταφέρει στα μέλη του Οργανισμού την προοπτική σημαντικής αναβάθμισης της εμπορικής παρουσίας τους και διακανονισμού ναυτιλιακών υποθέσεων στον Πειραιά, παρουσιάζοντας τα αμοιβαία οφέλη που θα προκύψουν από την επιλογή αυτή.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού, οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τις λειτουργικές πτυχές της σύγχρονης ναυτιλίας και του ολοένα αυξανόμενου ρόλου των P&I Clubs στην ομαλή διεξαγωγή των θαλασσίων μεταφορών, ιδίως σε περιπτώσεις διατάραξής της, οπότε και ο ασφαλιστικός φορέας καλείται να παρέμβει.

Το International Group of P&I Clubs αποτελεί ένωση των 13 βασικών ασφαλιστικών οργανισμών (Clubs) και των συνδεδεμένων τους ενώσεων και αντασφαλιστικών οντοτήτων.

Πέραν από το κύριο έργο των μελών του Group που συνίσταται στην παροχή αλληλασφάλισης στα πλοία για το σύνολο των ασφαλιστικών κινδύνων, το Group συνεργάζεται στενά µε διεθνείς Οργανισμούς (IMO, IOPC FUNDS, UNCITRAL, OECD), εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, καθώς και με ενώσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας (ΒΙΜCO, ICS κλπ.).

Παρέχεται έτσι στα μέλη της βιομηχανίας, δυνατότητα συλλογικής «εκπροσώπησης» για σημαντικά ζητήματά της (ενδεικτικά, σχετικά με τις διεθνείς συμβάσεις και τη νομοθεσία, τις ρυθμίσεις που επηρεάζουν τις υποχρεώσεις των πλοιοκτητών και σχετικά ασφαλιστικά θέματα). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 καταγράφηκε αύξηση της χωρητικότητας του Group, η οποία αντιπροσωπεύει πλέον ποσοστό 90% της παγκόσμιας χωρητικότητας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, και ο Πρόεδρος του IG Group of P&I Clubs επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προθυμία για περαιτέρω συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις υποδομές και το θεσμικό πλαίσιο που θα διευκόλυνε την προσέλκυση νέων εταιριών, καθώς και την επέκταση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων.

Ιδιαιτέρως τόνισε τη σημασία ενός ελληνικού ναυτιλιακού cluster και την παρουσία χιλιάδων ναυτιλιακών εταιριών στον Πειραιά. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας τους προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της παρουσίας των P&I Clubs στον Πειραιά, αλλά και του συνόλου των θεμάτων ναυτιλιακού ενδιαφέροντος που συζητούνται στην Ε.Ε. και τον ΙΜΟ.

Στο περιθώριο της επίσκεψης, ο Υπουργός κ. Κουρουμπλής είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους των εγκατεστημένων στο Λονδίνο ναυτιλιακών εταιρειών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter