Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δικαστικό «απαγορευτικό» στα σχέδια για τα ΕΝΑΕ

naupigeia skaramagka

Αναβάλλονται τα σχέδια της κυβέρνησης να οδηγήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε νέα εποχή με νέο ιδιοκτήτη, μέσω τοποθέτησης ειδικού διαχειριστή, που θα διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό εντός 12 μηνών. Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC) έκανε δεκτό το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει τα ναυπηγεία, με το οποίο ζητούσαν να απαγορευτεί στο ελληνικό Δημόσιο να προβεί σε οποιαδήποτε νομική κίνηση στα ελληνικά δικαστήρια, προτού εκδοθεί η απόφαση της διαιτησίας για την κύρια υπόθεση. Μια υπόθεση για την οποία η πλευρά του μεγαλομετόχου των ΕΝΑΕ, η Privinvest, ζητά αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο, που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1 δισ. ευρώ και αφορά αθέτηση των συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το ICC αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων με ψήφους δύο υπέρ και μια κατά. Στην ίδια απόφαση, αναφέρουν οι πληροφορίες, προβλέπονται πρόστιμα για την περίπτωση που κάποια πλευρά αγνοήσει το διατακτικό.

Όσον αφορά την κύρια υπόθεση με τα claim του 1 δισ. ευρώ, στο σκεπτικό της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων αναφέρεται ότι αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σχετικά με την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης κατά των μετόχων των ΕΝΑΕ που κατέγραψε η «Ν», νομικοί κύκλοι επισήμαναν ότι ενδεχομένως να προετοιμαζόταν άμεση κίνηση από την ελληνική πλευρά σε περίπτωση που δεν έχαναν τα ασφαλιστικά μέτρα. Και αυτό προκειμένου να προλάβει ανοικτές ημερομηνίες για δικάσιμο τον Ιούλιο προκειμένου να μη φτάσει η υπόθεση στον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά τον Αύγουστο.

Οι εργαζόμενοι

Σε ό,τι αφορά την ειδική διαχείριση και τη σχεδιαζόμενη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, πώληση αυτοτελώς του εμπορικού και στρατιωτικού τμήματος του ναυπηγείου, οι νομικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΕΝΑΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων:

Ο νέος ιδιοκτήτης αποκτά την επιχείρηση καθαρή.

Για τα οφειλόμενα από την εταιρεία μέχρι την ημέρα του πλειστηριασμού, ο νέος ιδιοκτήτης δεν έχει καμιά ευθύνη. Όλοι οι πιστωτές θα μοιραστούν μεταξύ τους μόνο το ποσό που θα καταβάλει ο υπερθεματιστής για την εξαγορά της. Η διανομή θα γίνει, αφού πρώτα αφαιρεθούν τα έξοδα της ειδικής διαχείρισης, μεταξύ των οποίων και τα λειτουργικά έξοδα, με τη σειρά που προβλέπει ο Πτωχευτικός Κώδικας.

Πολύ γενικά, ικανοποιούνται πρώτοι μέχρι το 65% του προς διανομή ποσού οι τράπεζες αν έχουν υποθήκη ή προσημείωση, στο 25% οι εργαζόμενοι για τις αποδοχές της τελευταίας διετίας και για τις αποζημιώσεις λόγω απολύσεως, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και το Δημόσιο και, τέλος, στο υπόλοιπο 10% όλοι οι υπόλοιποι μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι για τις αποδοχές τους πέραν της διετίας.

Για παράδειγμα: Αν από την πώληση και μετά την αφαίρεση των εξόδων μείνει προς διανομή ένα ποσό 1.000.000 ευρώ, οι 650.000 θα πάνε στις τράπεζες (αν έχουν υποθήκη), οι 250.000 θα μοιραστούν αναλογικά στους εργαζόμενους για τις αποζημιώσεις τους λόγω απολύσεως, για τις αποδοχές τους από τον Ιούνιο (αν γινόταν τον Ιούνιο ο πλειστηριασμός) του 2015, στο Δημόσιο για φόρους και ΦΠΑ και σε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για τις απαιτήσεις τους. Και το υπόλοιπο των 100.000 θα το μοιραστούν αναλογικά όλοι οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι.
Όποια από τα οφειλόμενα ποσά δεν εξοφληθούν από το τίμημα της πώλησης, κατά τα παραπάνω, ουσιαστικά διαγράφονται.

Διευκρινίσεις

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, νωρίς χθες το πρωί, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στη «Ν» ότι ναι μεν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κινηθεί νομικά προκειμένου να πετύχει την επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα αγνοηθούν οι αποφάσεις του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου. «Δεν θα πάμε απέναντι από τις αποφάσεις του ICC», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter