Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κυβερνοεπιθέσεις VS digitalisation

kivernoepithesi

«Βούτυρο στο ψωμί» των «πολέμιων» της εκτεταμένης ψηφιοποίησης σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων αποτέλεσε η γνωστοποιηθείσα χθες κυβερνοεπίθεση στην μεταξύ των άλλων θυμάτων ευρισκόμενη MAERSK. Αν και στην προκείμενη περίπτωση ο ιός φαίνεται να κλείδωσε τους υπολογιστές ζητώντας λύτρα 300 δολαρίων σε Bitcoin για το ξεμπλοκάρισμα ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας τώρα εστιάζουν την προσοχή τους σε επιμέρους τομείς όπως ο ναυτιλιακός για την ασφάλεια του οποίου σε παγκόσμια κλίμακα, και σε επίπεδο ΙΜΟ, γίνεται πολύς λόγος.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο χειρότερος φόβος στην περίπτωση του τομέα των εμπορευματοκιβωτίων αφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικά χάκερς να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ένα «παγκόσμιο χάος» κτυπώντας την αλυσίδα των logistics στους «αδύναμους κρίκους της».

Που δεν είναι άλλοι από εκείνους που «σχηματίζουν» μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες τώρα επενδύουν στις ψηφιακές τεχνολογίες και του ηλεκτρονικούς υπολογιστές μη διαθέτοντας σημαντικά κονδύλια για την ασφάλεια των συστημάτων τους.

Ωστόσο μεγάλες εταιρίες σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων ήδη έχουν αρχίσει να επενδύουν σημαντικά ποσά για την διασφάλισης της κυβερνοασφάλειά τους δημιουργώντας παράλληλα ομάδες στελεχών που θα είναι επιφορτισμένες με την κυβερνοασφάλεια.

Σύμφωνα με εξειδικευμένους αναλυτές από τις «ομάδες» αυτές εξαρτάται το αν και κατά πόσον θα αφεθούν στα συστήματα «κερκόπορτες» ή ενδεχομένως αυτές «ανοίξουν» για μία σειρά λόγους που, όπως προαναφέρθηκε, είναι υπό συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ο ιός ηλεκτρονικής ομηρίας, WannaCry χτύπησε υπολογιστές σε 150 χώρες, με περισσότερα από 200.000 κρούσματα. Στην πρόσφατη περίπτωση ο ιός που ανιχνεύτηκε είναι ο Petrwrap, μια τροποποιημένη παραλλαγή του Petya.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter