Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ενα μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο δημιουργείται στην Αθήνα

agemar thumb large

Στις «εκβολές» της λεωφόρου Συγγρού, στο Φάληρο, χτυπάει η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας. Εμβληματικά κτίρια μεγάλων ναυτιλιακών ομίλων μετατρέπονται σε τοπόσημα της περιοχής, την οποία πλέον κοσμεί και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Με αργά αλλά σταθερά βήματα, μεγάλο τμήμα της περιοχής εκατέρωθεν της κατάληξης της Συγγρού προς το θαλάσσιο μέτωπο έχει αγορασθεί από επιχειρήσεις της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας.

Τελευταία, αλλά πολύ μεγάλη, προσθήκη είναι τα κεντρικά γραφεία της Anangel Maritime Group, συνολικής έκτασης 29.000 τετραγωνικών μέτρων και προϋπολογισμού 46,85 εκατ. ευρώ. Πολύ πριν, την περιοχή είχαν επιλέξει άλλοι μεγάλοι όμιλοι του χώρου, όπως η Costamare, συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, και ο ναυτιλιακός βραχίονας του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Το Φάληρο και η συγκεκριμένη περιοχή δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Ούτε αποτελούν απότοκο της χωροθέτησης εκεί του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. «Η εγγύτητα με τη θάλασσα, η ευκολότερη πρόσβαση από την Αθήνα και τα περίχωρα σε σχέση με τον Πειραιά και η παρουσία εκεί επί δεκαετίες ναυτιλιακών ομίλων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη εκτάσεων προς αγορά αλλά και τους κατάλληλους όρους δόμησης, αποτέλεσαν τους λόγους που προσείλκυσαν μεγάλες επενδύσεις», εξηγεί στην «Κ» ο επικεφαλής ξένου οίκου ακινήτων με παρουσία στη συγκεκριμένη αγορά.

«Μετά τις πρώτες εγκαταστάσεις εφοπλιστών στην περιοχή η έλευση και άλλων ήταν θέμα χρόνου», συμπληρώνει. Και εξηγεί πως το cluster των ναυτιλιακών εκτείνεται και πέραν του τριγώνου που σχηματίζουν η παραλιακή με τις οδούς Λάμπρου Κατσώνη και Αμφιθέας.

Εκεί έχουν εγκαταστήσει τα γραφεία τους η Marmaras Navigation και η Diana Shipping. Η τελευταία βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το παλαιότερο ίσως ναυτιλιακού ενδιαφέροντος κτίριο στο Φαληρικό Δέλτα: το Ευγενίδειο Ιδρυμα, ένα εκπαιδευτικό κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του το 1956, σύμφωνα με την επιθυμία του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη. Πρόκειται για το κτίριο που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, το Πλανητάριο.

Ομως στην ποντοπόρο είναι γνωστότερο για την έκδοση των τεχνικών και ναυτιλιακών βιβλίων με τα οποία εκπαιδεύονται οι Ελληνες αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού. Τρία τετράγωνα πιο βόρεια στη Συγγρού έχει εγκατασταθεί τμήμα του ομίλου Τσάκου.

Απέναντι, μετά το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, είχε τοποθετηθεί και ο όμιλος Μαρτίνου, που στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας εξαγόρασε κτίρια της Interamerican.

Στο παραλιακό μέτωπο, εκεί όπου σε λίγο καιρό αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα βύθισης της παραλιακής και δημιουργίας πάρκου, βρίσκονται γραφεία της Prime Marine Management και της Sea Globe Management, ενώ μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο εκεί έχει την έδρα της η PrivatSea, εταιρεία διαχείρισης θαλαμηγών, συμφερόντων του ομίλου Λάτση.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter