Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Brexit: Φορολογικό και ελευθερία διακίνησης προσώπων και φορτίων προβληματίζουν τους ευρωπαίους εφοπλιστές

brexit12

Η ευρωπαϊκή ναυτιλία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και προσώπων ακόμη και μετά το Brexit, υποστηρίζει με ανακοίνωση της η Ecsa.

Η ένωση των ευρωπαϊκών εφοπλιστικών ενώσεων δημοσίευσε ένα κατάλογο προτεραιοτήτων αναφορικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανία για το Brexit. Η ναυτιλιακή κοινότητα πιστεύει ότι το ισχύον λειτουργικό κλίμα θα πρέπει να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ακόμη και μετά το Brexit.

Ένα γενικότερο θέμα που απασχολεί του ευρωπαίους πλοιοκτήτες είναι η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ μεταξύ άλλων στον τομέα της φορολογίας.

Με ένα πιθανό νέο, ελκυστικό ναυτιλιακό κέντρο ακριβώς απέναντι από τη Μάγχη, υπάρχουν ολοένα και περισσότερο λόγοι να εξετάσουμε την ναυτιλιακή πολιτική της ΕΕ και να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ παραμένει ανταγωνιστική έδρα για τις ναυτιλιακές εταιρείες για να ασκούν τις δραστηριότητές τους, τονίζει η Ecsa.

Βραχυπρόθεσμα, οι πλοιοκτήτες της ΕΕ έχουν τρεις άμεσες προτεραιότητες, την ελευθερία στη διά θαλάσσης μεταφορές μεταξύ

Βρετανίας και ΕΕ, την ελεύθερη κυκλοφορία των ναυτικών και επιβατών την ελεύθερη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά αλλά καις τις offshore δραστηριότητες.

Περίπου το ήμισυ των εξαγωγών και εισαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχονται από την ΕΕ και οι περισσότερες από αυτές πραγματοποιούνται με πλοία.

Σημειώνεται ότι μετά την κατάργηση των τελωνειακών και υγειονομικών ελέγχων στις αρχές του 1993 στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, ο όγκος της κυκλοφορίας, μεταξύ των δυο περιοχών αυξήθηκε από 1 εκατομμύριο φορτηγά το 1992 σε 4 εκατομμύρια το 2015 (αύξηση κατά 300%).

Η επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από την τελωνειακή ένωση και η επιβολή εκτεταμένων διαδικασιών στα σύνορα θα προκαλούσε μεγάλη συμφόρηση σε αυτούς τους λιμένες.

Μια άλλη βασική προτεραιότητα για τους εφοπλιστές της ΕΕ είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των ναυτικών και του προσωπικού τους.

Οι ναυτικοί τρίτων χωρών που απασχολούνται σε πλοία της ΕΕ ή του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πολίτες της ΕΕ ή του Ηνωμένου Βασιλείου που επιθυμούν να ταξιδέψουν δια θαλάσσης πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν να το πράττουν ομαλά, χωρίς να προσθέτουν βαρύτατες διαδικασίες, όπως αιτήσεις θεώρησης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter