Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Άγρια κόντρα Πιτσιόρλα και ΕΒΕΠ με φόντο τις συζητήσεις COSCO – κυβέρνησης για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

07s20nayp1 thumb large

Το ζωηρό ενδιαφέρον της κυβέρνησης να διερευνήσει την προοπτική πώλησης των Ναυπηγείων Ελευσίνος στην COSCO η οποία με την σειρά της δεν απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας στην διάρκεια συνάντησης του με την διοίκηση του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Συγκεκριμένα η διοίκηση του ΕΒΕΠ κάλεσε τον κ. Πιτσιόρλα να την ενημερώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα ναυπηγεία της χώρας με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει συζήτηση μεταξύ υπουργείου και COSCO για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας...

Αν και ο κ. Πιτσιόρλας δεν είχε κανένα λόγο να ενημερώσει το ΕΒΕΠ για το τι συζητά για το μέλλον των ναυπηγείων, δεδομένου μάλιστα πως δεν έχει ληφθεί καμιά οριστική απόφαση, εντούτοις αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα και έσπευσε στον Πειραιά.

Ωστόσο ο κ. Πιτσιόρλας βρήκε ένα ιδιαίτερα εχθρικό κλίμα στο ΕΒΕΠ, με τον Πρόεδρο του κ. Βασίλη Κορκίδη να επιτίθεται στον υφυπουργό για τις κυβερνητικές αποφάσεις, που – κατά τη γνώμη του – ευνοούν την COSCO.

Στο ίδιο μήκος κλίματος ήταν και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εφοδιαστών Πλοίων κ. Νίκος Μαυρίκος, ενώ πιο προσεκτικοί στις εκφράσεις τους, αλλά εξίσου επικριτικοί ήταν οι κ.κ. Κορωνάκης, Πιτσιρίκος και Πολυχρονόπουλος που μετείχαν και αυτοί στην συνάντηση.

Ο κ. Πιτσιόρλας από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εκτιμά ότι εντός του επομένου εξαμήνου θα έχει εξερευθεί λύση με τον Λιβανέζο μεγαλομέτοχο τους κ. Σαφά, ενώ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να προχωρήσει τις σχετικές συζητήσεις με την COSCO.

Συγκεκριμένα είπε ότι η Alpha Bank η οποία έχει αναλάβει την διαχείριση της εταιρίας Νεώριων Συμμετοχές στην οποία ανήκουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνος και Σύρου, έχει ήδη συναντηθεί με εκπροσώπους της COSCO και έχει συζητήσει την προοπτική παραχώρησης των Ναυπηγείων Ελευσίνος στον κινεζικό όμιλο.

Για να ολοκληρωθεί ωστόσο η συμφωνία αυτή απαιτείται αφενός να καθοριστεί ένα ανταγωνιστικό τίμημα και αφετέρου να παρουσιαστεί ένα ρεαλιστικό επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης εκ μέρους της COSCO.

Από την πλευρά της η COSCO, είπε ο κ. Πιτσιόρλας, εμφανίζεται έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις τους οποίους και συζητά τόσο το υπουργείο, όσο και η Alpha Bank.

Οι κ.κ. Κορκίδης και Μαυρίκος, «επιτέθηκαν» και στην COSCO κάνοντας λόγο για προνομιακή συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Πιτσιόρλα ο οποίος υπενθύμισε ότι το πλάνο νέων επενδύσεων του κινεζικού ομίλου εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια νέα κατάσταση και μια τέτοια δυναμική που καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με ρεαλισμό και με βάση τις συνθήκες της αγοράς αυτή την επένδυση.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter