Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

VGM: «Μετα-Πασχαλινή δίαιτα» για εμπορευματοκιβώτια στην ΕΕ

container ship

Καθώς το VGM amendment (EU 2015/719) θα εφαρμόζεται από τις αρχές Μαΐου στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις σε όλο το εύρος της αλυσίδας των logistics μηδέ εξαιρουμένων και των πλοίων να εφαρμόσουν «πιστά» τα προβλεπόμενα για το βάρος των κομιζόμενων εμπορευματοκιβωτίων. Το θέμα που ήρθε με την «επέκταση» του Safety of Life at Sea Convention εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων ως προς το τεχνικό πλέον μέρος της εφαρμογής και παρά το γεγονός ότι σε παγκόσμια κλίμακα παρουσιάστηκαν τεχνολογικά συστήματα που διασφαλίζουν την ορθή, ως προς το βάρος, φόρτωση στα πλοία εμπορευματοκιβωτίων.

Ωστόσο αναλυτές αλλά και στελέχη λιμένων φαίνεται πως έχουν καταγράψει περιπτώσεις όπου διακινήθηκαν με φορτηγά οχήματα από και προς λιμάνια εμπορευματοκιβώτια το βάρος των οποίων υπερέβαινε τα προβλεπόμενα.

Οι εν λόγω επισημάνσεις έχουν «πυροδοτήσει» ένα νέο κύκλο συζητήσεων, και περί ευθυνών, αλλά και διασάφησης των σχετικών δηλωτικών εγγράφων καθώς σε περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν αναγράφονταν σαφώς τα απαιτούμενα στοιχεία.

Εκ των επισημάνσεων και συζητήσεων φαίνεται επίσης να προκύπτει θέμα επιβολής κυρώσεων καθώς είναι ήδη γνωστό ότι αν υπάρχουν εσφαλμένα στοιχεία ή ασάφειες τα logistics πιθανώς να εκτεθούν σε κινδύνους αρρυθμιών καθώς τα εν λόγω εμπορευματοκιβώτια θα πρέπει να παραμείνουν εναποτεθειμένα ασφαλώς μέχρι ότου υπάρξει διακρίβωση των στοιχείων γεγονός εξαιρετικά δύσκολο σε περιπτώσεις εκτεταμένου αριθμού μεταφορτώσεων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter