Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Πολύ σκληρά για να πεθάνουν» τα Ευρωπαϊκά ναυπηγεία

daewoo 0055

Τελικά τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία φαίνεται ότι «είναι πολύ σκληρά για να πεθάνουν» κάτω από τον ανελέητο ανταγωνισμό των εν Ασία ευρισκόμενων ναυπηγικών μονάδων.

Αν και ορισμένες εκ των μονάδων αυτών έχουν πλέον εξειδικευτεί στην κατασκευή επιβατηγών πλοίων όλων των τύπων, εν αντιθέσει με τους Ασιατικούς ανταγωνιστές που έχουν εξειδικευτεί στις κατασκευές εμπορικών πλοίων όλων των τύπων τα στοιχεία που έρχονται δείχνουν ότι το κεφάλαιο «εμπορικός στόλος» δεν έχει κλείσει οριστικά για την Ευρώπη.

Και τούτο γιατί μικρές ναυπηγικές μονάδες σε Αδριατική αλλά και Μαύρη θάλασσα «διατηρούν το βήμα τους» με κατασκευές μικρότερων μέν εμπορικών σκαφών στην λογική του tailor made έναντι των μαζικών κατασκευών των στην Ασία ανταγωνιστών.

Πρόσφατα μάλιστα η Tsakos Energy Navigation παρέλαβε δύο νεότευκτα aframax tankers τα οποία μάλιστα είναι μακρόχρονα ναυλωμένα στην Statoil που αποτελούν τη συνέχεια τους προγράμματος των νεότευκτων και είναι τα 112,700 dwt μεγαλύτερα tankers που κτίστηκαν από το 2000 και εντεύθεν.

Να σημειωθεί ότι στη Daewoo-Mangalia Heavy Industries έχουν κτιστεί και άλλα εμπορικά πλοία για λογαριασμό της Eastern Mediterranean Maritime αλλά και της Minerva Marine.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το συναρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο με επικεφαλείς τους Π. Κουρουμπλή και Στ. Πιτσιόρλα επιχειρεί να δώσει «λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν» τις εν Ελλάδι ευρισκόμενες μεγάλες ναυπηγικές μονάδες καθώς δεν έχει διαλάθει της προσοχής της κυβέρνησης ότι υφίσταται ζέον επενδυτικό ενδιαφέρον από Κινεζικής πλευράς και όχι μόνο.

Αξίζει επίσης να υπενθυμιστεί ότι προ ετών σε εκδήλωση που είχε γίνει στο λιμάνι του Πειραιά, με αφορμή την δρομολόγηση τότε νεότευκτου Ε/Γ-Ο/Γ που είχε κτιστεί σε ναυπηγική μονάδα του Κόλπου της Ελευσίνας, επώνυμα στελέχη της ναυτιλιακής κοινότητας ,που είχαν παραστεί ,είχαν επισημάνει ότι θα υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον υπό την προϋπόθεση της επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter