Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι άξονες της ναυτιλιακής πολιτικής του ΚΚΕ

kke dimitris koutsoumpas arxeiou

Αναδρομή στην ιστορία του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και σύνδεση με το παρόν και τους αγώνες για το Σοσιαλισμό έκανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση στο πλοίο «Hellas Liberty».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής και έγινε «προς τιμή των 97 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, στον Πειραιά, εδώ που γεννήθηκε το κόμμα μας», όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Κουτσούμπας, για να προσθέσει:

«Σήμερα, στο πλοίο «Hellas Liberty» που το σκαρί του συμβολίζει μια σημαντική περίοδο της ζωής και των αγώνων των εργατών της θάλασσας, θέλουμε να αναφερθούμε στην πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες των ναυτεργατών και στις θέσεις του κόμματος μας για τη ναυτιλία».

Στην διάρκεια της ομιλίας του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για την πολιτική πρόταση του Κόμματος λέγοντας τα εξής:

«Στην πράξη πλέον προβάλλει το κεντρικό ζήτημα: Ποια τάξη έχει στα χέρια της την εξουσία, ποια τάξη κατέχει τα μέσα παραγωγής, με ποιο κριτήριο αναπτύσσεται η οικονομία.
Σε αυτό, το κρίσιμο πρόβλημα, απαντάει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Η πρόταση που αντιμετωπίζει τα πλοία σαν καρπό της πολύχρονης δουλειάς και του ανυπέρβλητου μόχθου των ίδιων των ναυτεργατών.

Γιατί μόνο με την πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να περάσει πραγματικά, οριστικά και τελεσίδικα, η εξουσία στα χέρια των παραγωγών του πλούτου.

Γιατί μόνο με τη δύναμη της εργατικής εξουσίας μπορεί να κοινωνικοποιηθούν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και μέσα σ΄ αυτά, τα μέσα μεταφοράς. Τα πλοία, τα λιμάνια, τα ναυπηγεία, οι ναυτιλιακές υποδομές.

Στη βάση αυτή μπορεί να οργανωθεί, να αναπτυχθεί η ναυτιλία, όλοι οι κλάδοι της οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό, με εργατικό –κοινωνικό έλεγχο, με κριτήριο τα συμφέροντα, τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου».

Σε ότι αφορά τη ναυτιλιακή πολιτική του ΚΚΕ ο κ. Κουτσούμπας ανέπτυξε τους άξονες, στους οποίους κινείται αναφέροντας ότι «με τη σχεδιασμένη αξιοποίηση των ακτοπλοϊκών, των πορθμείων, των τουριστικών, των ποντοπόρων πλοίων, των ρυμουλκών και των βοηθητικών σκαφών μπορεί να εφαρμοστεί ναυτιλιακή πολιτική» και απαρίθμησε τους εξής άξονες:

1) Στην ολόπλευρη εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών όλων των νησιών, σε σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και με δια- νησιώτικη σύνδεση, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ασφαλή και σύγχρονα πλοία, με φτηνά εισιτήρια.

Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τα τουριστικά πλοία θα είναι σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία της λαϊκής οικονομίας και θα υπηρετήσουν την οικονομική, κοινωνική ανάπτυξη του νησιώτικου συμπλέγματος, προσφέροντας σύγχρονες, φτηνές υπηρεσίες για την αναψυχή, την ξεκούραση των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών.

2) Στη μεταφορά καυσίμων, αγαθών για τις ανάγκες της λαϊκής οικονομίας, με επαρκή και κατάλληλο στόλο φορτηγών πλοίων που θα δρομολογούνται στις εσωτερικές γραμμές η θα συνδέουν τη χώρα μας με άλλες χώρες στα πλαίσια αμοιβαία επωφελών οικονομικών σχέσεων. Στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων για τη συμμετοχή της ποντοπόρου ναυτιλίας στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές.

3) Στη σύνδεση της ναυτιλίας με σύγχρονα και ασφαλή λιμάνια, με υποδομές εξυπηρέτησης των επιβατών και στήριξης της διακίνησης των αγαθών.

4) Στην ολόπλευρη αξιοποίηση της Ναυπηγο-επισκευαστικής Βιομηχανίας, που μπορεί να συμβάλλει σχεδιασμένα στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πλοίων, με επέκταση σε άλλους τομείς των μεταφορών, της άμυνας της χώρας, στα πλαίσια των αναγκών της λαϊκής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της ανεργίας και να εξασφαλιστεί η πλήρης – σταθερή εργασία. Να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ενδιαίτησης, διατροφής.

«Οι ριζικές, επαναστατικές αλλαγές απαιτούν γερά εργαλεία. Κι αυτά είναι δυνατό ΚΚΕ παντού. Γερό, μαζικό ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, ισχυρή λαϊκή, κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, της νεολαίας, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών, που θα παλεύει σε αντιμονοπωλιακή –αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, καθημερινά για κάθε πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα πατήστε εδώ

 

Πηγή: www.pireas2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter