Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νηοψίες ξεκινά η… «Σοφία»

metanastes ploiario 009

Νηοψίες στην ανοικτή θάλασσα στα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν από τη Λιβύη σε ευρωπαϊκό έδαφος ξεκινούν άμεσα μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Σοφία».

Έξι πολεμικά πλοία από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ισπανία θα μπορούν στο εξής να κάνουν δια της βίας νηοψίες, να επιθεωρούν, να κατάσχουν και να καταστρέφουν τα πλοιάρια που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. επεξέτεινε από την Τετάρτη τη στρατιωτική ναυτική επιχείρησή της στα ανοιχτά της Λιβύης, στα διεθνή ύδατα, εναντίον των διακινητών ανθρώπων. Τα σκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή, που αποκαλείται «Σοφία», από το όνομα ενός μικρού κοριτσιού που περισυνελέγη από τη θάλασσα, περιορίζονταν ως τώρα να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών αλλά τώρα θα παρεμβαίνουν δυναμικά.

Η πρόταση, που είχε υποβληθεί από τη Βρετανία και ήταν υπό συζήτηση εδώ και πολλές εβδομάδες, προσδίδει διεθνή νομιμότητα στην επιχείρηση αυτή που έχει ως στόχο να περιορίσει την αδιάκοπη μεταναστευτική ροή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η απόφαση δίνει στους Ευρωπαίους το δικαίωμα «να επιθεωρούν στην ανοικτή θάλασσα, πέρα από τις ακτές της Λιβύης, τα σκάφη για τα οποία υπάρχουν σοβαρές υποψίες» ότι χρησιμοποιούνται από τους διακινητές. Τα ευρωπαϊκά πολεμικά ωστόσο θα πρέπει να έχουν εκ των προτέρων τη συναίνεση των χωρών, τη σημαία των οποίων φέρουν τα ύποπτα σκάφη.

Αν οι «υποψίες» επιβεβαιωθούν, τα σκάφη των διακινητών θα κατάσχονται, θα αχρηστεύονται ή θα καταστρέφονται. Όσον αφορά στους επιβαίνοντες θα μεταφέρονται στην Ιταλία όπου θα εξετάζεται το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου ενώ οι συλληφθέντες διακινητές θα οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης. Με την απόφαση ζητείται από τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν με τη Λιβύη και να παραπέμπουν συστηματικά στη δικαιοσύνη τους διακινητές.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter