Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

To φάουλ του Βαγγέλη...

meimarakis 44355

Η αναφορά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη στις σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον Ελληνικό εφοπλισμό, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έκρυβε ένα ατόπημα εκ μέρους του που πραγματικά προκαλεί απορία.

Κατηγόρησε λοιπόν ο κ. Μεϊμαράκης τον ΣΥΡΙΖΑ πως διακατέχεται από κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντι στον Ελληνικό εφοπλισμό, με συνέπεια τα μέλη της κυβέρνησης του να αρνηθούν να συναντηθούν με τους εκπροσώπους του εφοπλισμού.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και συναντήσεις υπήρξαν μεταξύ του Αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσα και των εκπροσώπων των εφοπλιστών, αλλά το σημαντικότερο, ο κ. Δρίτσας διέθετε έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την πλευρά των εφοπλιστών πολύ πριν υπουργοποιηθεί, πόσο δε μάλλον με την υπουργοποίηση του.

Εξάλλου, η γενικότερη θέση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ναυτιλία καθ' όλη την διάρκεια της σύντομης κυβερνητικής παρουσίας του χαρακτηρίστηκε από μια μετριοπάθεια και μια σύνεση, η οποία ουδεμία σχέση είχε με τις εξαλλοσύνες της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που προηγήθηκε της εκλογής του.

Και δεν θα μπορούσε να είχε γίνει και διαφορετικά μιας και πολύ σύντομα και πολύ ορθά ο ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε ότι μια κόντρα με την πλευρά των εφοπλιστών αφενός θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα στην εθνική οικονομία της χώρας σε πολλαπλά επίπεδα, αφετέρου θα τροφοδοτούσε με νερό τους μύλους όλων εκείνων των ξένων και κυρίως των Gερμανών που έχουν βάλει στο στόχαστρο τη ναυτιλία των Ελλήνων επειδή δεν μπορούν να την ανταγωνιστούν.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολύ ορθά επέλεξε να μην παίξει το παιχνίδι των Γερμανών και του Σόιμπλε στον τομέα της ναυτιλίας, αφήνοντας εκτός των σχετικών συζητήσεων για το νέο Μνημόνιο Τσίπρα τη ναυτιλία.

Εξίσου όμως σημαντική στην ομαλή εξέλιξη των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ – εφοπλισμού ήταν και συνεχίζει να είναι και η στάση που διατηρούν τα κορυφαία θεσμικά όργανα του Ελληνικού εφοπλισμού όλο αυτό το διάστημα.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όλο αυτό το διάστημα κράτησε χαμηλούς τόνους χωρίς ωστόσο να απολέσει ούτε για μια στιγμή την ευκαιρία να ενημερώνει σταθερά και εμπεριστατωμένα για τα συν και τα πλην κάθε ενέργειας που είτε προωθούσε, είτε σκέπτονταν να προωθήσει η κυβέρνηση.

Και αν στα μάτια ορισμένων το φορολογικό των εφοπλιστών αποτέλεσε και εν γένει συνεχίζει να αποτελεί ένα θέμα το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει κλυδωνισμούς στις σχέσεις των δύο πλευρών, υπάρχουν πλείστα άλλα εξίσου σημαντικά θέματα στα οποία η συνεργασία κυβέρνησης και εφοπλιστών υπήρξε στενή και εποικοδομητική, όπως π.χ. το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης ή το θέμα της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών επί των οποίων είχε ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση η οποία διεκόπη λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter