Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Maritime Director της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν ακόμη χρόνο ο Φ. Καραμήτσος

cid image001 jpg01D0E64B

Μετά από περισσότερα από 15 χρόνια στη δουλειά και τρεις συνεχόμενες «παρακάμψεις» του κανόνα των Βρυξελλών - που υπαγορεύει ότι οι υπάλληλοι πρέπει να αλλάζουν πόστο κάθε πενταετία - , ο κ. Φώτης Καραμήτσος κατάφερε να αποφύγει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση. Αντί αυτής, ο 65χρονος Μaritime Director της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επέτρεψε στον εαυτό του να συνεχίσει να εποπτεύει τη ναυτιλιακή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αισθάνομαι ακόμα νέος και θα παραμείνω σε αυτή τη θέση για να σας ενοχλήσω για λίγο ακόμα», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της παράτασης της θητείας του.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, θα παραμείνει στη δουλειά για ένα ακόμη έτος.

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών κανονικά χρειάζεται να αλλάζουν θέση έτσι ώστε να μην έρχονται πολύ κοντά στις βιομηχανίες που ρυθμίζουν. Ωστόσο ο κ. Καραμήτσος έχει παρακάμψει τον συγκεκριμένο κανόνα, αλλάζοντας ελαφρώς το job description του, έτσι ώστε να μπορεί δικαιολογημένα να θεωρηθεί νέος ρόλος, διατηρώντας πάντα την ευθύνη για τη ναυτιλία.

Αυτό έχει διχάσει λίγο τα πράγματα. Από τη μία πλευρά, είναι σεβαστός για τις γνώσεις του ενώ από την άλλη, δέχεται κριτική για την επιθυμία του να συσσωρεύει τη μία δύναμη μετά την άλλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ, κλήθηκαν στις Βρυξέλλες, χτύπησαν την δική του «πόρτα» και όχι του Επιτρόπου Βρυξελλών για τις Μεταφορές.

Επιχειρήσεις και υποτομείς βιομηχανιών που διασταύρωσαν τα ξίφη τους με την Επιτροπή την τελευταία δεκαετία και πλέον, είναι - δικαιολογημένα- λιγότερο ευχαριστημένοι από την επαγγελματική «μακροζωία» του.

Όπως μάλιστα ανέφερε δικηγόρος των Βρυξελλών, «Είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να παραμένει το διάστημα αυτό». Αντίθετα, άλλοι, ιδίως πλοιοκτήτες, είναι ευγνώμονες για αυτό.

Διπλωμάτης των Βρυξελλών δήλωσε πως: «Η Επιτροπή χρειάζεται τον κ. Καραμήτσο αυτή τη στιγμή καθώς καταλαβαίνει όλες τις υποθέσεις».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter