Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αναζητούνται 43.000 αξιωματικοί

nautilia 8

«Κλείνει η ψαλίδα» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης «επιμένουν» αναλυτές που εστιάζουν στις ανάγκες κάλυψης θέσεων στον παγκόσμιο στόλο με ορίζοντα σχεδόν πενταετίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους για την κάλυψη των αναγκών θα απαιτηθούν κοντά στους 43.000 αξιωματικοί υπό την προϋπόθεση ότι η ανάπτυξη του εμπορικού στόλου θα κυμαίνεται κάπου στο 7% .

Το θέμα βέβαια δεν ήρθε τώρα στην «επιφάνεια» καθώς με αυτό ασχολούνται αναλυτές την τελευταία πενταετία και πλέον. Με τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών να υποστηρίζουν ότι όχι μόνο θα χρειαστούν αξιωματικοί για την κάλυψη των αναγκών του στόλου αλλά εξειδικευμένοι αξιωματικοί στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι δρομολογήσεις πλοίων που είναι εφοδιασμένα με τις αιχμές των τεχνολογικών επιτευγμάτων κατά τομέα όσο και εκείνων που σχετίζονται με τους ηλεκτρονικούς ελέγχους πλεύσης, διαχείρισης φορτίων κλπ.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία των αναλύσεων αφορούν στους ρυθμούς εξόδου στελεχών από την ενεργό δράση και σε εκείνους για την αναπλήρωσή τους καθώς και τις μετακινήσεις με βάση τις αποκτηθείσες εμπειρίες.

Να σημειωθεί ότι σε εθνικό επίπεδο, η ΕΕΕ έχει προτείνει σειρά συγκεκριμένων μέτρων που θα συμβάλλουν στην αναγκαία βελτίωση του συστήματος της ναυτικής εκπαίδευσης και ειδικότερα στη διαδικασία απορρόφησης αυξημένου αριθμού σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) για την εκτέλεση των εκπαιδευτικών τους ταξιδιών επί των πλοίων.

Επιπροσθέτως, η ΕΕΕ εμμένει στην άποψή της για την αναγκαιότητα δημιουργίας Ιδιωτικών Ναυτικών Σχολών όλων των βαθμίδων παράλληλα με τις δημόσιες ΑΕΝ. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕΕ τις ενισχύει οικονομικά για την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση του εξοπλισμού τους στην προσπάθεια δημιουργίας ικανοποιητικού αριθμού αξιωματικών για την επάνδρωση του ελληνόκτητου στόλου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter