Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

68η MEPC: Μία σύνοδος αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων

IMO MEPC

Ξεκινούν σήμερα 11 Μαΐου οι εργασίες της 68ης συνόδου της Marine Environment Protection Committee (MEPC), του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 15 Μαΐου (στη φωτογραφία στιγμιότυπο από προηγούμενη σύνοδο της επιτροπής).

Πρόκειται για μία κρίσιμη συνεδρίαση τα αποτελέσματα της οποίας είναι σημαντικά για τη ναυτιλιακή κοινότητα. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι η τοποθέτηση ενός συστήματος διαχείρισης θαλασσίου έρματος επί του πλοίου μπορεί να κοστίζει από ένα μέχρι πέντε εκατ. δολ.

Δεδομένου ότι ανάλογο σύστημα θα πρέπει να τοποθετήσουν περισσότερα από 50.000 πλοία, τα μέτρα που θα αποφασιστούν στην MEPC είναι αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ειδικότερα η MEPC αναμένεται να εγκρίνει τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις του νέου δεσμευτικού Διεθνούς Κώδικα για τα πλοία που δραστηριοποιούνται σε πολικές περιοχές (Polar Code) αλλά και τις σχετικές τροποποιήσεις της MARPOL που θα καταστήσουν τον κώδικα υποχρεωτικό.

Επίσης θα συζητηθεί η πορεία για την εφαρμογή της σύμβασης διαχείρισης του θαλασσίου έρματος (Ballast Water Management), για την οποία υπάρχουν ακόμη πολλές συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες διακυβεύουν επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ προβλήματα δημιουργεί η εμμονή των αμερικανικών αρχών να υιοθετούν περιφερειακές ρυθμίσεις.

Την σύμβαση έχουν υπογράψει προς το παρόν 44 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 32,86% του τονάζ του παγκόσμιου εμπορικού στόλου της. Η Σύμβαση BWM θα τεθεί σε ισχύ 12 μήνες μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα την επικυρώσουν τουλάχιστον 30κράτη μέλη, που συνολικά κατέχουν εμπορικό στόλο που το 35% της παγκόσμιας ολικής χωρητικότητας.

Η MEPC θα εξετάσει επίσης τις οδηγίες τροποποίησης και αναθεώρησης του Energy Efficiency Design Index (EEDI) και της μεθόδου υπολογισμού του EEDI για τα νέα πλοία. Επίσης θα συζητηθεί ένα σύστημα συλλογής δεδομένων για την κατανάλωση καυσίμου, από τα πλοία, και μία σειρά ρυθμίσεων που αφορούν στα νέα καύσιμα μειωμένου θείου (διαθεσιμότητα, κ.λ.π.).

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter