Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνάντηση ΠΕΝΕΝ - Σταθάκη

Stathakis 3

Με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 26/3/2015 μεταξύ του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη Νταλακογεώργου και του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη. Στην συζήτηση που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών του έθεσε από την πλευρά του τα παρακάτω θέματα:

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την ποντοπόρο και κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία καθώς και τα προβλήματα στον χώρο των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών επισημαίνοντας ότι χωρίς ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές με σκοπό να διασφαλισθεί η απασχόληση ελλήνων Ναυτεργατών (με πλήρη και θεσμοθετημένα δικαιώματα) στο θεσμικό πλαίσιο δεν πρόκειται να υπάρξουν θετικά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι η ανεργία των Ναυτικών βρίσκεται σε υπερδιπλάσια επίπεδα και ποσοστά από τον υπόλοιπο χερσαίο ελλαδικό χώρο και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και δυνατότητες μαζικής απασχόλησης ελλήνων Ναυτικών στην ποντοπόρο Ναυτιλία γεγονός που θα συμβάλει θετικά και θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την χώρα μας.

Επίσης σημείωσε ότι η φορολογία των Ναυτικών 3πλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια με νομοθετική ρύθμιση ενώ αντίστοιχα των εφοπλιστών παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και σε εθελοντική βάση.

Σχετικά με την Ακτοπλοΐα υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως μείωση του Ακτοπλοϊκού στόλου από 128 σε 54, αποδιοργάνωση του Ακτοπλοϊκού δικτύου, δραματική μείωση στην συχνότητα των δρομολογίων και σε γενικευμένη έκταση συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων μισθών, συνιστούν οπισθοδρόμηση με αρνητικά αποτελέσματα. Τόνισε δε την ανάγκη επειγόντως να ληφθούν μια σειρά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ενημέρωσε επίσης τον Υπουργό σχετικά με την επιδίωξη των εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας είτε νομοθετικά είτε μέσω των ΣΣΕ να καθιερώσουν τις ατομικές συμβάσεις για τα κατώτερα πληρώματα καταργώντας τις ΣΣΕ που υφίστανται από το 1944 στον χώρο της ναυτικής εργασίας.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ έθεσε και μια σειρά γενικότερα ζητήματα που αφορούν την ναυπηγική και επισκευαστική βιομηχανία, την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ κ.λπ.

Στην απάντησή του ο κ. Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη τις θέσεις και προτάσεις της ΠΕΝΕΝ στον σχεδιασμό και τις αποφάσεις της κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter