Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διεθνείς και άλλες προκλήσεις στο μικροσκόπιο της γ.σ. της Ε.Ε.Ε.

EEEΤη δυσκολότερη επιλογή μείγματος που είναι ανταγωνιστικότητα και ποιότητα θα κληθεί να συνεχίσει το Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, το οποίο αναμένεται να εκλεγεί τη προσδιορισμένη για τη Τετάρτη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ένωσης που θα διεξαχθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το εν λόγω μείγμα που έχει τεθεί από ετών ως κορυφαία επιλογή, απαιτεί για τη διατήρηση για τη συνεχή επίτευξή της αναλογίας του, διατήρηση λεπτώς ισορροπιών σε μια σειρά θεμάτων που ξεπερνούν την ελληνική πραγματικότητα, η οποία επίσης είναι «πυκνή», λόγω και της πρόσφατης αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος όπως αυτό προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές.

Μεγάλα διεθνή ζητήματα που εδράζουν στο νομικό πλαίσιο που διέπει διεθνώς τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, τα περιβαλλοντικά αλλά και τα διεθνή οικονομικά δεδομένα, διαμορφώνουν μια πραγματικότητα μέσα στην οποία πρέπει να κινηθεί το νέο Συμβούλιο προκειμένου, όπως προαναφέρθηκε να διατηρήσει την επιτυχή αναλογία του επίσης προαναφερθέντος μείγματος Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διεθνές επίπεδο, η ναυτιλία των Ελλήνων επιβεβαίωσε ότι έχει τα εχέγγυα να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις και να διατηρεί την ηγετική της θέση στη διεθνή κατάταξη των ναυτιλιακών δυνάμεων και υπό τις κρατούσες συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, που υφίστανται λόγω της συνεχιζόμενης ασταθούς ναυλαγοράς. Η σημασία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, το συντριπτικό ποσοστό της οποίας διαχειρίζεται από την Ελλάδα, είναι εξίσου σημαντική για την ελληνική οικονομία, συνεισφέροντας ποσοστό άνω του 7% του ΑΕΠ και παρέχοντας άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά και έμμεσα μέσω των παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

Στη φετινή συνεδρίαση εκτιμάται ότι θα υπάρξει αυξημένη παρουσία της ναυτιλίας καθώς συμμετέχουν περισσότερα από 1.000 πλοία σε σχέση με προηγούμενες εκλογές, γεγονός που καταδεικνύει την διάθεση ενδυνάμωσης της Ένωσης αλλά και την τάση ποιοτικής ανάπτυξης του νηολογίου το οποίο χαρακτηρίζεται αδιαμφισβήτητα από το στοιχείο της ποιότητας, όπως ομολογούν άλλωστε τα MOU και η τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας μόνιμα στη λευκή τους λίστα.

Στην επικείμενη Γ.Σ. θα επιχειρηθεί μια ανασκόπηση οικονομικών παραμέτρων αλλά επίσης και μια πρώτη ακτινοσκόπηση των τάσεων σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο, με επίκεντρο και τις πρόσφατες «καθησυχαστικές έως και συναινετικές» προς τους εφοπλιστές δηλώσεις από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ναυτιλίας της παρούσας κυβέρνησης.

Ένα άλλο στοιχείο που δεν αποκλείεται να παρουσιάσει ενδιαφέρον στην ανάλυση της διεθνούς καταστάσεως είναι και αυτή της πρόσφατης επισήμανσης του Πρόεδρου του Committee Χ. Φαφαλιού στην εκδήλωση της κοπής της πίτας περί της «αβεβαιότητας» που επικρατεί στο φορολογικό καθεστώς των non dom κατοίκων του Λονδίνου μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι Έλληνες εφοπλιστές.

Να σημειωθεί ότι Σιγκαπούρη και Ντουμπάι τα τελευταία χρόνια έχουν αποδυθεί σε εκστρατεία προσέλκυσης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων με έμφαση στον ελληνικό εφοπλισμό, δεδομένης της δύναμης του ελληνόκτητου και υπό ελληνικής σημασίας στόλου αλλά και του ρόλου που διαδραματίζει στο παγκόσμιο εμπόριο το 90% του οποίο ως γνωστόν διακινείται δια θαλάσσης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter