Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

WISTA Hellas: Ετήσιο Forum 2014

wista forum 2014

Η WISTA HELLAS συνέχισε και φέτος την παράδοση του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού συμμετεχόντων στο Ετήσιο Forum που διοργάνωσε την Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014, στο ξενοδοχείο Metropolitan στην Αθήνα, με θέμα «Η ναυτιλία σήμερα... η οπτική των βασικών παραγόντων». Με περισσότερους από 300 επαγγελματίες του χώρου να παρευρίσκονται στην εκδήλωση εκπροσωπόντας τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, αναρωτιέται κανείς: ποιό είναι το μυστικό πίσω από την επιτυχία του συγκεκριμένου Forum;

Και αυτό δε μπορεί να είναι άλλο από το γεγονός ότι τα ετήσια forums της WISTA Hellas φέρνουν συνεχώς στο προσκήνιο μερικά από τα πλέον επίκαιρα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ναυτιλίας εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπροσώπων από τομείς-κλειδιά του χώρου για να τα παρουσιάσουν.

Ο ίδιος ο Υπουργός Ναυτιλίας, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αιγαίου, κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παρόλο που οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις στις Η.Π.Α. δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί αυτοπροσώπως, συμμετείχε στην εκδήλωση με ένα προσωπικό χαιρετισμό μέσω video εξασφαλίζοντας έστω και με τον τρόπο αυτό την παρουσία του στο forum.

Με την κα Πόπη Γιαννοπούλου, ιδρυτική Πρόεδρο της WISTA Hellas και Εμπορική Διευθύντρια της εταιρείας Technomar Shipping Inc. να συντονίζει μία εξέχουσα, και φέτος, σύνθεση ομιλητών με παρουσιάσεις από τους κυρίους Αλέξανδρο Τουρκολιά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Μάρκο Βασιλικό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobulk Ltd., Αντώνη Αργυρόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Seaborne Capital Advisors Ltd., Ζωή Λάππα-Παπαματθαίου, Μέλος της WISTA Hellas και Διευθύντρια Νομικού Τμήματος της Danaos Shipping Co Ltd., Σπυρίδωνα Ζολώτα, Περιφερειακό

Διευθυντή για την Ελλάδα και την Κύπρο του RINA Hellas Ltd., Φαίδωνα Τομάζο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Cass Technava Maritime και Ειρήνη Νοτιά, Μέλος της WISTA Hellas και
Διευθύνουσα Σύμβουλο της Prime Petroleum Services Inc.

Υπηρετώντας το θέμα της εκδήλωσης, καθένας από τους ομιλητές έδωσε από τη δική του οπτική την εικόνα της ναυτιλίας σήμερα μέσα από το πρίσμα του τομέα ειδίκευσής του και του ρόλου που διαδραματίζει σε αυτόν διατηρώντας το κοινό καθηλωμένο στις θέσεις του μέχρι και το πέρας όχι μόνο των ομιλιών αλλά και της συζήτησης που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκομένων.

Στο βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του ο Υπουργός στοιχειοθέτησε και υπογράμμισε το θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζει η ναυτιλία στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ειδικότερα στο σύγχρονο δυσχερές περιβάλλον, τονίζοντας παράλληλα τον ολοένα αυξανόμενο ρόλο που παίζουν οι γυναίκες της ναυτιλίας τόσο στην στεριά όσο και στη θάλασσα.

Ο πρώτος εκ των ομιλητών, κος Τουρκολιάς, διατήρησε έντονο το ενδιαφέρον όλων δίνοντας μία ακριβή εικόνα του σημερινού οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και τις άμεσες επιπτώσεις αυτού στην παγκόσμια ναυτιλία.

Ο κος Βασιλικός παρουσίασε μία πλέον ρεαλιστική εικόνα της πληθώρας των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο διαχειριστής πλοίων στο συνεχώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό ναυτιλιακό περιβάλλον.

Ο κος Αργυρόπουλος μας 'ταξίδεψε' στο εξωτερικό αποκαλύπτωντας τα μυστικά της άντλησης κεφαλαίων από την αμερικανική αγορά, φέρνοντας παράλληλα στο προσκήνιο, και προς έκπληξη όλων, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τρόπος χρηματοδότησης δεν αποτελεί παρά μόνο ένα
μικρό μερίδιο του συνόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα της ναυτιλίας.

Η κα Λάππα-Παπαματθαίου μοιράστηκε μαζί μας πολύ σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά στην αποτελεσματική διαχείρηση του νομικού και ασφαλιστικού πλαισίου των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχουν οι επιλογές των συνεργατών και των φορέων παροχής υπηρεσιών.

Ο κος Ζολώτας ανέλυσε τη δομή και τα οφέλη του πλαισίου συνεργασίας των μελών του IACS καθώς και του ρόλου κλειδί που διαδραματίζει ο νηογνώμονας σε ολόκληρο το φάσμα διαχείρισης του πλοίου.

Ο κος Τομάζος μας παρουσίασε την οπτική του μεσίτη και έθεσε το φαινομενικά απλό ερώτημα του αν η ναυτιλία είναι ένας τομέας στον οποίο αξίζει πράγματι να επενδύσει κανείς, 'ταξιδεύοντάς' μας ωστόσο μέσα από ένα συνονθύλευμα παραγόντων που πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του πριν πάρει μία απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση. Τελευταία στη σειρά, αλλά σίγουρα όχι σε σπουδαιότητα των όσων είπε, η κα Νοτιά μίλησε για ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα στον Τύπο σήμερα,
αφυπνίζοντας το κοινό αναφορικά με την κατάρρευση της εταιρείας OW και της επίδρασης που είχε το γεγονός αυτό στη ναυτιλιακή αγορά δίνοντας παράλληλα σημαντικές οδηγίες για το μέλλον.

Στη συνέχεια, η κα Γιαννοπούλου έδωσε το βήμα στους ομιλητές να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συζήτησης όπου έγιναν ένθερμα σχόλια αναφορικά με τον ανθρώπινο παράγοντα θέτοντας παράλληλα το θέμα του βαθμού δέσμευσης που επιδεικνύουν οι διαχειρίστριες εταιρείες στο ζήτημα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των στελεχών τους.

Η επιτυχής έκβαση του forum ενισχύθηκε απο την υποστήριξη αριθμού ρεκόρ χορηγών-εταιρειών για την ιστορία του θεσμού, η συμμετοχή των οποίων απέδειξε την καθιέρωση του εν λόγω forum ως μία ευρέως αναγνωρίσιμη εκδήλωση στο χώρο της ναυτιλίας. Ακολούθησε δεξίωση Cocktail όπου οι συμμετέχοντες συνέχισαν τις συζητήσεις γύρω από τα θέματα που έθιξαν οι ομιλητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά το εναρκτήριο καλωσόρισμά της, η Πρόεδρος της WISTA Hellas, κα. Αγγελική Χάρτμαν, σχολίασε σχετικά με τη θέση των γυναικών λέγοντας ότι: «σε ένα όχι και τόσο ανδροκρατούμενο πλέον αλλά σίγουρα εξειδικευμένο και απαιτητικό σύγχρονο ναυτιλιακό περιβάλλον, οι γυναίκες επιθυμούν εντόνως να παραμείνουν μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις».

Η κα Χάρτμαν ευχαρίστησε, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, τους ομιλητές, τους χορηγούς και το κοινό για την πολύ εποικοδομητική και επιτυχή εκδήλωση προσκαλώντας όλους να συμμετέχουν στη διεξίωση που ακολούθησε η οποία κράτησε έως αργά το βράδυ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter