Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ναυτιλία δε φοβήθηκε την κρίση

vavritsiotis-capital

Στο 16ο Ετήσιο διεθνές φόρουμ της Capital Link για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης με θέμα «Επενδύοντας στην ανάπτυξη» συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, στην ομιλία του, στάθηκε στη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας και στη θετική πορεία των μεγεθών μέσα στη φετινή χρονιά, όπως επιβεβαιώθηκαν άλλωστε και από την τελευταία έκθεση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου:

«Από την αρχή της κρίσης ο ελληνικός στόλος διατήρησε την ανταγωνιστικότητα του, κυριαρχώντας τόσο σε ευρωπαϊκό πεδίο, όσο και σε παγκόσμιο. Αντιλαμβάνεστε τι σημασία έχει αυτό για τη χώρα μας, όταν το 90% του διεθνούς εμπορίου εξυπηρετείται από τις θαλάσσιες μεταφορές και η ελληνική ναυτιλία είναι κυρίαρχη σε αυτό τον τομέα», τόνισε ο Υπουργός. «Η ναυτιλία δε φοβήθηκε την κρίση επενδύοντας σε νέα πλοία, στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, διατηρώντας τα πλεονεκτήματα τους» σημείωσε, ενώ παράλληλα συμπλήρωσε ότι «χωρίς καμία αμφιβολία, η ναυτιλία έχει αναγνωριστεί ως ένα μη διαπραγματεύσιμο, ιστορικό, εθνικό, οικονομικό και στρατηγικό πλεονέκτημα, το οποίο πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικό».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε τη σημασία του φορολογικού πλαισίου για τη ναυτιλία, ώστε, όπως είπε, «να διαφυλαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της, που συνεπάγεται θετικά οφέλη για την Εθνική Οικονομία», κάτι που αποτέλεσε, άλλωστε, σταθερή πολιτική του προτεραιότητα κατά την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, το προηγούμενο εξάμηνο. «Η Ευρώπη οφείλει να υπερασπιστεί την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας της και να διατηρήσει εδώ εταιρείες και κεφάλαια προς όφελος των πολιτών της. Με τη Διακήρυξη των Αθηνών, που υιοθετήθηκε χαράξαμε αυτή την προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε σχετικά.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ξεκαθάρισε ότι «σήμερα η Ελλάδα αλλάζει, στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων κερδοφόρων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των λιμανιών». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «η συνεχιζόμενη διεθνής ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την απόκτηση των μετοχών του κεφαλαίου των μεγάλων ελληνικών λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, θα ενισχύσει τη θέση και τον ρόλο των Ελληνικών λιμανιών και τις δυνατότητες ανάπτυξής που μπορούν να έχουν αυτά ως κόμβοι και διαμετακομιστικά κέντρα για την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Το εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα των επενδύσεων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο σύμφωνα με τη νέα συμφωνία που υπογράψαμε την περασμένη εβδομάδα προβλέπει νέες επενδύσεις 230 εκατομμύριων ευρώ, ανοίγει το δρόμο. Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να αναδειχθεί σε κομβικό λιμάνι της Μεσογείου για το διαμετακομιστικό εμπόριο και να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας» τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε την επιτυχημένη παρουσία της Cosco στην Ελλάδα και την αύξηση που επέφερε στη διακίνηση εμπορευμάτων: «Η αύξηση των εμπορευματοκιβωτίων από και προς τον Πειραιά είναι μοναδική» επεσήμανε, ενώ εστίασε στην κατακόρυφη άνοδο που καταγράφουν οι αριθμοί από το 2008 και έπειτα «όταν δηλαδή ήταν κοντά στα 400.000 TEUs, ενώ αυτή τη χρονιά πλησιάζουμε τα 3.500.000 TEUs και όταν η διακίνηση, αντίστοιχα, στα υπόλοιπα ανταγωνιστικά Μεσογειακά λιμάνια αυξήθηκε μόνο κατά 20% κατά την ίδια περίοδο».

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε αναφορά και στη διασύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με τον σιδηρόδρομο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, χαρακτηρίζοντάς τη «ως μια εξέλιξη που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά», καθώς και του ρόλου τους ως διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. «Εταιρίες όπως οι HP, HUAWEI, ZTE έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την χρήση του λιμένος Πειραιά ως κυρίου κόμβου διανομής τους στην Ευρώπη», επεσήμανε. «Εκτός από το άμεσο όφελος της αυξημένης διακίνησης κοντέινερ», όπως είπε, «σημαντική αναμένεται να είναι η μακροπρόθεσμη επίδραση στην ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων γύρω από το λιμάνι του Πειραιά. Μέχρι το 2018 η προστιθέμενη αξία θα αυξηθεί τόσο για τις επιχειρήσεις που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη ναυτιλία, όσο και για το ευρύτερο δίκτυο επιχειρήσεων –κυρίως αποθήκευσης (logistics) και βιομηχανικών– που συγκεντρώνονται στην περιοχή λόγω της αυξημένης δραστηριότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού και συγκεκριμένα στο Γιώτινγκ και την κρουαζιέρα. «Ο Θαλάσσιος Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την πηγή ανάπτυξης για τη χώρα εύκολα, γρήγορα, χωρίς μεγάλες επενδύσεις, χωρίς να χρειάζεται όλη αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία για την κατασκευή ενός ξενοδοχείου, τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, τις παρεκκλίσεις και όλα τα σχετικά. Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για τις επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων αλλά και η ανάδειξη νέων προορισμών για την κρουαζιέρα, ο εμπλουτισμός δηλαδή του τουριστικού προϊόντος.

Άλλωστε υπάρχουν ακόμη πολλοί αναξιοποίητοι θησαυροί της χώρας», τόνισε. «Ακόμη και σήμερα, αν έρθετε στο λιμάνι του Πειραιά θα δείτε ότι φιλοξενούμε τουλάχιστον τρία μεγάλα κρουαζιερόπλοια», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πρέπει να προχωρήσει, καθώς αποτελεί μία εξέλιξη που θα αποφέρει ανεκτίμητα οφέλη για την Εθνική Οικονομία. «Σε αυτή την κατεύθυνση», είπε, «κατασκευάζονται λιμάνια - προορισμοί για την Κρουαζιέρα σε νέους τόπους, ώστε να προσφερθούν πολλαπλές δυνατότητες που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της κρουαζιέρας, αλλά και επιμήκυνση του χρόνου της τουριστικής περιόδου».
Αναφορά έκανε και στη βιομηχανία του γιώτινγκ που έχει ακόμη πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, αφού βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Για το Γιώτινγκ ολοκληρώσαμε ένα νόμο μετά από χρόνια παλινωδιών γύρω από αυτό θέμα και ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα τους, καθώς φέτος είχαμε σημαντική αύξηση στις επισκέψεις στις ελληνικές θάλασσες mega yachts και ευρύτερα σκαφών αναψυχής», σημείωσε συγκεκριμένα.

Τέλος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ανέφερε τη σημασία που έχει η θάλασσα και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτή. «Η θάλασσα μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη, μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργεί τις ευκαιρίες που αποζητά η χώρα μας. Όποτε την εμπιστευτήκαμε, μας έδωσε θέσεις εργασίας, πλούτο αλλά και κύρος. Άλλωστε η ναυτιλία είναι από τους ελάχιστους τομείς της χώρας που διαπρέπουμε και κάθε φορά που είμαι ομιλητής σε διεθνές forum, το νιώθω. Η Ελλάδα μπορεί να κυριαρχεί στη θάλασσα. Τρανή απόδειξη είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος της στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες δραστηριότητες», κατέληξε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter