Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ελληνο-Γερμανική συναντίληψη για διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

A

Συνάντηση με τον Γερμανό Υφυπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας και αρμόδιο για τα θέματα ναυτιλίας, Uwe Beckmeyer, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και είχε ως επίκεντρο την εμβάθυνση στις ναυτιλιακές σχέσεις των δύο χωρών και την ανταλλαγή απόψεων σε βασικά θέματα της ναυτιλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς ναυτιλιακού περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Έλληνας Υπουργός, περιέγραψε στον ομόλογό του τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας το προηγούμενο εξάμηνο για τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας. «Με την Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε στο Άτυπο Συμβούλιο της Αθήνας επιβεβαιώσαμε την πίστη μας στις αρχές της διαφύλαξης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας που είναι κομβική για την ανάπτυξη της τα επόμενα χρόνια», σημείωσε σχετικά ο κ. Βαρβιτσιώτης. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, χαρακτήρισε ως «θετικά τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας ζητώντας από τον Γερμανό Υφυπουργό να στηρίξει την ελληνική προσέγγιση, καθώς η Ευρωπαϊκή ναυτιλία απειλείται από τις αγορές της Ανατολή, που εφαρμόζουν πολιτικές που προσελκύουν τα ναυτιλιακά κεφάλαια».
Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η ανάδειξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό πεδίο, καθώς μέχρι σήμερα, όπως είπε, «δεν έχει αναδειχθεί όπως θα έπρεπε η σπουδαιότητα της ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και ούτε έχουν τονισθεί τα οφέλη της για τους ευρωπαίους πολίτες». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η συνεργασία με την Γερμανία στον ναυτιλιακό τομέα βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο καλώντας τον Γερμανό Υπουργό να στηρίξει την πρωτοβουλία των τριών χωρών της Ένωσης – Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα - να συνεργάζονται πιο στενά για την ανάδειξη ναυτιλιακών ζητημάτων στον πλαίσιο της Ένωσης. Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχισθεί η υφιστάμενη διαδικασίας στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών και ιδίως του ΙΜΟ, η οποία παρέχει την απαραίτητη και αναγκαία ευελιξία που πρέπει να διαθέτουν τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. στον ΙΜΟ για την υποστήριξη των θέσεών τους αλλά και των συμφερόντων της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο Γερμανός Υφυπουργός, Uwe Beckmeyer, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική τη συνάντηση, αφού, όπως ανέφερε, «γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα της ναυτιλίας για εσάς, όμως και η Γερμανία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες δυνάμεις παγκοσμίως ναυτιλιακά, οπότε είναι πολλές οι κοινές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε». Σημείωσε, μάλιστα, την ανάγκη να ενδυναμωθεί το ευρωπαϊκό cluster και να παραμείνει εντός των τειχών της Ένωσης, σε συναντίληψη με τις απόψεις του Έλληνα Υπουργού για την διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, αλλά και της ανάδειξης του ρόλου της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. «Η ενέργεια, το διεθνές εμπόριο, οι μεταφορές σχετίζονται με τη ναυτιλία και οφείλουμε να την αναδείξουμε περισσότερο στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Beckmeyer, ενώ υπογράμμισε ότι συμφωνεί με τη θέση του κ. Βαρβιτσιώτη για τη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών που δεν αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις της διεθνούς ναυτιλίας». «Όπως είπατε στις Βρυξέλλες η ναυτιλία δεν ανήκει στη σφαίρα της σκέψης τους», τόνισε σχετικά ο Γερμανός Υφυπουργός.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχισθεί η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με άξονα τις κοινές τους θέσεις για την συμβολή της ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή ναυτιλία. Επισημαίνεται, τέλος, ότι σε επίπεδο ΕΕ, η Γερμανία ελέγχει τον 6ο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη, σε όρους gt, ο οποίος αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,16% της ευρωπαϊκής χωρητικότητας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter