Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το «τελευταίο ταξίδι» του Νότη Παναγιωτόπουλου

Notis Panagiotopoulos

Κηδεύεται αύριο το πρωί, στις 11.00 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών ο Νότης Παναγιωτόπουλος, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Τρίτη, σε ηλικία 90 ετών.

Ο Νότης Παναγιωτόπουλος, υπήρξε ένας από τους ελάχιστους εν ζωή συνεργάτες του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη, μετά τον θάνατο του οποίου βρέθηκε στο πλευρό του έτερου ιερού τέρατος της νεώτερης ναυτικής ιστορίας του τόπου μας, του αείμνηστου Αντώνη Χανδρή.

Γέννημα θρέμμα της Καβαφικής Αλεξάνδρειας του Μεσοπολέμου, γεννήθηκε το 1924. Αρχικά θέλησε να γίνει Αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, αλλά δεν τα κατάφερε, λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Τελικά, το 1942, εισέρχεται στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η οποία την περίοδο εκείνη λειτουργούσε στην Αλεξάνδρεια. Μετά την αποφοίτηση του έλαβε αμέσως μέρος στις μάχες για να εξελιχθεί σε βετεράνο κυβερνήτη υποβρυχίων. Το 1952 αποστρατεύεται από τις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού και αμέσως βρίσκει εργασία στις επιχειρήσεις του Ευγένιου Ευγενίδη και ειδικότερα στην ιστορική πλέον Home Lines, η οποία την εποχή εκείνη δρομολογεί το υπερωκεάνιο «Βασίλισσα Φρειδερίκη».

Επί σειρά ετών αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του «Βασίλισσα Φρειδερίκη» και της διοίκησης της Home Lines και ιδιαίτερα του Ευγένιου Ευγενίδη. Μετά τον θάνατο του Ευγένιου Ευγενίδη, ο Νότης Παναγιωτόπουλος αποχωρεί από την Home Lines και λίγο αργότερα προσλαμβάνεται από τον Αντώνη Χανδρή.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αποκτά κομβικό ρόλο στην εταιρία Chandris Lines, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έπαιξε τα κατοπινά χρόνια στα κοινά της ναυτιλίας όντας το alter ego του Αντώνη Χανδρή στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Επί των ημερών του αναβαθμίστηκε σημαντικά η παρουσία της Ελλάδος στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα, ενώ φέρεται - κατά δήλωσή του στο TheSeaNation  - και ως ο οργανωτής της σημερινής δομής της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών βάσει της οποίας συνυπάρχουν κάτω από την διοίκηση της ξεχωριστές γραμματείες οι οποίες παρακολουθούν ειδικά ναυτιλιακά θέματα.

Το TheSeaNation είχε την τύχη και την ευκαιρία να συναντήσει τον εκλιπόντα πριν από περίπου δύο χρόνια και κατέγραψε όλη την πορεία του σε μια συνέντευξη οκτώ ωρών που εξελίχθηκε σε χρονική περίοδο δύο μηνών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter