Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εγκύκλιος της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων για την «Δήλωση Απόδοσης Οικειοθελούς Παροχής»

elliniki simaia-00

Διορία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014 παρέσχε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στις ναυτιλιακές εταιρείες που συνομολόγησαν το συνυποσχετικό, με το Ελληνικό Δημόσιο για την οικειοθελή παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας της περιόδου 2014-2017, ώστε να υποβάλλουν τη «Δήλωση Απόδοσης Οικειοθελούς Παροχής» και τα αντίγραφα των αντίστοιχων δηλώσεων φορολογίας πλοίων του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου ο υπολογισμός της οικειοθελούς παροχής θα γίνεται με βάση τα πλοία τα οποία εκμεταλλεύεται κατά κυριότητα ή μη, ή διαχειρίζεται στα έτη 2013-2016, η κάθε συμβαλλόμενη με το συνυποσχετικό ναυτιλιακή εταιρεία.

Για τα πλοία με ελληνική σημαία θα καταβάλλεται κατ' έτος επί τετραετία ποσό ίσο με το τελικό ποσό του φόρου που υπολογίστηκε και βεβαιώθηκε από την αρμόδια φορολογική αρχή για κάθε πλοίο κατά την προηγούμενη φορολογική χρήση, όπως αυτό προκύπτει από την αρχική και τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν για το πλοίο αυτό.

Για τα πλοία με αλλοδαπή σημαία, των οποίων η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα θα καταβάλλεται κατ' έτος επί τετραετία ποσό ίσο με το τελικό ποσό του φόρου που υπολογίστηκε και βεβαιώθηκε από την αρμόδια φορολογική αρχή για κάθε πλοίο κατά την προηγούμενη φορολογική χρήση, όπως αυτό προκύπτει από την αρχική και τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν για το πλοίο αυτό, χωρίς να αφαιρούνται οι υπό του νόμου τυχόν προβλεπόμενες μειώσεις ή εκπτώσεις.

Για τον υπολογισμό και την καταβολή της Οικειοθελούς Παροχής της Ναυτιλιακής Κοινότητας, οι Ναυτιλιακές εταιρείες υποβάλλουν εις διπλούν στη Φορολογική Διοίκηση έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου εκάστου έτους «Δήλωση Απόδοσης Οικειοθελούς Παροχής της Ναυτιλιακής Κοινότητας».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τα πλοία υπό ελληνική και υπό ξένη σημαία με την ανωτέρω δήλωση θα προσκομίζονται τα αντίγραφα των αντίστοιχων δηλώσεων φορολογίας πλοίων του προηγούμενου φορολογικού έτους. Η καταβολή της οικειοθελούς παροχής θα πραγματοποιείται μέχρι τέλος Ιουνίου εκάστου έτους με την έκδοση ταυτότητας πληρωμής μέσω της ΔΟΥ Πλοίων.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, ειδικά για το έτος 2014 η υποβολή των ως άνω δηλώσεων και η καταβολή του φόρου αυτών θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2014 με την έκδοση ταυτότητας πληρωμής μέσω της ΔΟΥ Πλοίων.

Επιπλέον, ειδικά για το έτος 2017 η καταβολή της οικειοθελούς παροχής θα πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2017, προκειμένου να προσμετρηθεί στο προηγούμενο έτος (Προϋπολογισμός 2016).

Πηγή: newsbeast.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter