Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ν. Συρμαλένιος: Συνεχίζεται η στρατικοποίηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου

syrmalenios-vouli-12

Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά την ενημέρωση από τον υπουργό Ναυτιλίας για τον νέο Οργανισμού του Υπουργείου

Το ζήτημα της αποστρατικοποίησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου παραμένει ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έτσι θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος σήμερα δεν είναι ξεκάθαρος, καθώς το Λιμενικό Σώμα σήμερα καλείται να φέρει σε πέρας πολλές και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους αρμοδιότητες, που εκτείνονται από τη φύλαξη των συνόρων και τη δίωξη ναρκωτικών, μέχρι τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και την επιθεώρηση πλοίων. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κυκλάδων και Υπεύθυνος ΕΕΚΕ Ναυτιλίας, Νίκος Συρμαλένιος, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, μετά την ενημέρωση των βουλευτών από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου.

Στην τοποθέτησή του, ο Ν. Συρμαλένιος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό Υπουργείο, οικονομικό, παραγωγικό και επιχειρησιακό, και θα έλεγα ότι θα έπρεπε να συζητούμε σιγά – σιγά και για το σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας και όχι μόνο για το Αιγαίο, δηλαδή για ένα Υπουργείο το οποίο θα απευθύνεται συνολικά στο θέμα της νησιωτικής πολιτικής, ενδεχομένως και με τη μετονομασία του ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Για εμάς το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης του Υπουργείου παραμένει ζητούμενο και το θεωρούμε κεντρικό ζήτημα. Εάν δει κάποιος σήμερα τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων (7500 λιμενικοί και 500 πολιτικοί υπάλληλοι), καταλαβαίνει ότι αυτό ανάγεται σε πολύ απώτερο παρελθόν το οποίο κληρονομήθηκε έως σήμερα με αυτή την δομή και με την συγκεκριμένη κατάσταση. Όμως, παρά το γεγονός ότι ο ν.4150 έβαζε ζητήματα σαφούς διαχωρισμού μεταξύ πολιτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών που δικαιωματικά ανήκουν στην δικαιοδοσία του Λ.Σ. Ελληνικής Ακτοφυλακής, αυτό δεν προωθήθηκε με τον συγκεκριμένο Οργανισμό.

Είναι προφανές ότι όταν μιλάμε για αποστρατιωτικοποίηση, δεν υποβαθμίζουμε την σημασία που έχει το Λ.Σ. και τον ρόλο που έχουν παίξει τόσα χρόνια και που παίζουν και σήμερα τα στελέχη του Λ.Σ. Εδώ θέλουμε άλλη μια φορά να αποδώσουμε τα εύσημα για πολλές επιτυχίες που έχει και το τελευταίο διάστημα το Λ.Σ. στην φύλαξη των συνόρων, στην πάταξη των ναρκωτικών κ.ά.

Θεωρούμε όμως ότι υπάρχουν πραγματικά πολύ διαφορετικές αρμοδιότητες μεταξύ των πολιτικών και των επιχειρησιακών, θα λέγαμε, υπηρεσιών. Οι πολιτικές υπηρεσίες καθορίστηκαν και με το άρθρο 5 ειδικότερα του 41 50 στα θέματα της εμπορικής ναυτιλίας, της εκπαίδευσης και της εργασίας. Όπως επίσης είδαμε ως παράδοξο να εντάσσονται στο αρχηγείο του λιμενικού σώματος διευθύνσεις που αφορούν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και την επιθεώρηση πλοίων.

Ο νόμος 41 50 ξεκαθαρίζει ότι υποστηρίζονται αυτές οι αρμοδιότητες από το λιμενικό σώμα. Δεν διενεργούνται από το λιμενικό σώμα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, την εργασία, τις οικονομικές υπηρεσίες κ.ά. Αντίθετα, είναι ξεκάθαρο ότι στο λιμενικό σώμα ανήκει η φύλαξη και διαχείριση της κυκλοφορίας των λιμανιών, η φύλαξη και η προστασία των συνόρων, η διάσωση στη θάλασσα λόγω ατυχημάτων, η εποπτεία της αλιείας.

Εδώ θα έκανα μια μικρή παρένθεση: ¨Όπως είχαμε επισημάνει και στον κ. Μπούσιο προ καιρού, τι γίνεται με τα πρόστιμα με τους αλιείς; Παρότι πήγαμε με αντιπροσωπεία την προηγούμενη εβδομάδα και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα των δορυφορικών συστημάτων που υποχρεούνται να μπουν στα σκάφη μεταξύ 12 και 15 μέτρων, το λιμενικό αρχίζει ήδη και βάζει πρόστιμα, κάτι το οποίο, όπως μας είπε και η γενική διευθύντρια του Υπουργείου, κυρία Πέτρου, θα το επεσήμανε στις δικές σας υπηρεσίες.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου): Με συγχωρείτε, επειδή τους έχω δεχτεί και εγώ τους αλιείς πολλές φορές και έχω επικοινωνήσει με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν μπορεί το λιμενικό σώμα να μην εκτελεί ένα νόμο και μια υπουργική απόφαση που είχε εκδώσει άλλο Υπουργείο. Η κυρία Πέτρου ας εισηγηθεί προς τον πολιτικό της προϊστάμενο την αναστολή της συγκεκριμένης απόφασης και να εκδοθεί υπουργική απόφαση.

Εφόσον η υπουργική απόφαση υπάρχει εν ισχύ και υπάρχει μάλιστα κάθετη αντίρρησή μου για τα οποιαδήποτε στραβά μάτια. Δεν είναι κράτος αυτό το οποίο λειτουργεί με στραβά μάτια και θα πει η πολιτική ηγεσία προς έναν ένστολο ότι κάνε τα στραβά μάτια γιατί σ' αυτό το δρόμο να περνούν με κόκκινο γιατί δεν έχει μεγάλη κυκλοφορία. Πρέπει να λειτουργεί το σύστημα σωστά και πρέπει ιδιαίτερα οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον της επιβολής της τάξεως και του νόμου να επιβάλουν την τάξη και τον νόμο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Καταλαβαίνετε όμως ότι υπάρχει μια εγγενής αδυναμία των παράκτιων αλιέων σε μια φάση τόσο δύσκολη. Όταν φορτώνουμε αυτούς τους ανθρώπους επιπλέον με πρόστιμα την στιγμή που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν μηχανήματα και συντήρηση και συνδρομή ετήσια που ξεπερνάει τα 5.000 ευρώ, συν 1500 ευρώ σε ετήσια βάση, καταλαβαίνετε ότι τους ανθρώπους αυτούς τους εξοντώνουμε.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου): Θα μας διευκολύνατε και εμάς να μπούμε στο θέμα μας με όλο το σεβασμό, γιατί και εγώ γίνομαι δέκτης των παραπόνων των αλιέων. Να κάνετε μια επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Επειδή δεσμεύτηκε ο Υπουργός, σας το λέω, την προηγούμενη βδομάδα ήμασταν εκεί, δεσμεύτηκε ο Υπουργός οτι θα ισχύσει, τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρξει μία παράταση στο θέμα της επιβολής των προστίμων.

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι το προεδρικό διάταγμα καταστρατηγεί το 41 50 ειδικότερα στο άρθρο 6. Επίσης, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών οι θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών καταλαμβάνονται μόνο από στελέχη του λιμενικού σώματος, ενώ σε όλες τις υπηρεσίες που είναι παρά τον Υπουργό οι προϊστάμενοι είναι όλοι λιμενικοί. Και με εντυπωσιάζει πραγματικά ακόμα και το γραφείο ενημέρωσης, το γραφείο που απευθύνεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σ' αυτό προΐσταται λιμενικός.

Επίσης, υπάρχει ένα θέμα που έχει σχέση με την εξέλιξη των υπαλλήλων όπου δεν μπορούν να φτάσουν σε επίπεδο διευθυντή παρά μόνο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ με τους νόμους 42 75 του 14 και το 35 28 του 2007, υπήρχε δυνατότητα σε κάποιες από τις υπηρεσίες να είναι Τ.Ε..

Τώρα, σε σχέση με το λιμενικό σώμα. Έχουμε και εμείς τα υπομνήματα που έχουν υποβάλει οι ομοσπονδίες του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής που είναι κάθετα αντίθετοι στη μείωση των οργανικών θέσεων κατά 20%. Τη στιγμή που ξέρετε βέβαια πολύ καλύτερα και από εμάς την άνιση μάχη που δίνει το λιμενικό σώμα, η ελληνική ακτοφυλακή σε πάρα πολλά μέτωπα.

Και αυτό έχει σαν συνέπεια τις μειώσεις και στις συνθέσεις των πλωτών περιπολικών σκαφών, όπως επίσης υπάρχει και ζήτημα με τις αυθαίρετες μεταθέσεις των λιμενικών από διάφορες υπηρεσίες. Προφανώς η γενεσιουργός αιτία για όλη αυτή την κατάσταση είναι ο μικρός προϋπολογισμός του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής που μεταφέρεται αυτή η περικοπή των κονδυλίων και στη λειτουργία αυτή καθεαυτή του ίδιου του λιμενικού σώματος. Ένα άλλο ζήτημα και τελειώνω κύριε Πρόεδρε, είναι η πρόταση των πολιτικών υπαλλήλων, η οποία αγνοήθηκε πλήρως, για ενιαία υπηρεσία μητρώου, δημιουργία υπηρεσία front desk για τη συναλλαγή, υποδοχή των πολιτών, έτσι ώστε να μην περιπλανώνται οι πολίτες από την υπηρεσία σε υπηρεσία».

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter