Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Ελλάδα στο Λευκό Κατάλογο του Paris MoU και του Tokyo MoU

Paris MOU

Στο Λευκό Κατάλογο (White List) του Paris MOU περιλαμβάνεται για μια ακόμα συνεχή χρονιά η Ελλάδα μεταξύ 46 χωρών (έναντι 45 το 2012), επιβεβαιώνοντας τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας και ποιότητας των υπό ελληνική σημαία πλοίων.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι και στην ετήσια Έκθεση της Γραμματείας της περιοχικής Συμφωνίας του Μνημονίου Συνεννόησης των χωρών της Ασίας (Tokyo MoU), για το έτος 2013, η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στον Λευκό Κατάλογο των Κρατών Σημαίας.

Ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Ελέγχου Πλοίων ανακοινώνεται ότι η Γραμματεία του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων (Paris MoU) δημοσίευσε τους νέους πίνακες απόδοσης των Κρατών Σημαίας (Flag States) και των Αναγνωρισμένων Οργανισμών (Recognized Organizations), οι οποίοι εγκρίθηκαν κατά την 47η Σύνοδο του Paris MoU στο Βίλνιους της Λιθουανίας).

Από 1-7-2014, στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων του Paris MoU, οι εν λόγω πίνακες κατάταξης των Κρατών Σημαίας θα χρησιμοποιούνται από τις Αρχές του Κράτους Λιμένα (Port State Control) για τον υπολογισμό του βαθμού επικινδυνότητας των πλοίων (SRP) και τη στόχευση αυτών προς επιθεώρηση. Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία των τριών τελευταίων ετών (2011-2013), λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό αριθμό επιθεωρήσεων και κρατήσεων πλοίων που φέρουν τη σημαία τους.

Επίσης, στον Γκρι Κατάλογο, περιλαμβάνονται 19 χώρες, ενώ στο Μαύρο Κατάλογο 10 (έναντι 14 το 2012). Τις τέσσερις πρώτες θέσεις στον Λευκό Κατάλογο καταλαμβάνουν, κατά φθίνουσα σειρά, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία, ενώ φέτος στον ίδιο κατάλογο προστέθηκαν το Καζακστάν, η Σαουδική Αραβία και η Ελβετία. Οι σημαίες με τη δυσμενέστερη κατάταξη στον Μαύρο Κατάλογο είναι: η Τανζανία, η Ονδούρα, η Δομινίκα και το Τόγκο. Σημειώνεται ότι νέες χώρες στον Γκρι Κατάλογο είναι η Γεωργία, ο Λίβανος, οι νήσοι Saint Kitts and Nevis, η Λιβύη και η Αλβανία.

Επισημαίνεται ότι τα πλοία, που φέρουν σημαία που κατατάσσεται στον «Γκρι» ή τo «Μαύρο» Κατάλογο, υπόκεινται σε αυξημένους και στοχευμένους ελέγχους από τις Αρχές του Κράτους Λιμένος και τους επιβάλλεται το μέτρο της απαγόρευσης κατάπλου σε λιμένες και αγκυροβόλια (banning) μετά από πολλαπλές κρατήσεις ( multiple detentions).

Σε ότι αφορά στον πίνακα απόδοσης των Αναγνωρισμένων Οργανισμών (ROs), οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτηθεί από τα Κράτη Σημαίας να εκδίδουν κυβερνητικά πιστοποιητικά (statutory certificates), τις υψηλότερες τρεις θέσεις στον πίνακα κατάταξης και απόδοσης καταλαμβάνουν, κατά φθίνουσα σειρά, ο Βρετανικός (LR) Νηογνώμονας, ο Αμερικανικός (ABS) και ο Νορβηγικός (DNV).

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter