Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Committee: Αντιπαραγωγικό για τη κυβέρνηση να τηρεί ασταθή στάση προς τη Ναυτιλία

emporikos stolos-22

Σε έντονη κριτική κατά των χειρισμών της κυβέρνησης αναφορικά με τη Ναυτιλία και των επιδράσεων που έχουν αυτές στο εθνικό νηολόγιο, προβαίνει στην Ετήσια Έκθεσή του το Committee, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απώλεια εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε από την αβεβαιότητα του φορολογικού καθεστώτος δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες στο μέλλον.

Στο εισαγωγικό της Έκθεσης γίνεται εκτενής αναφορά σε στοιχεία που αναφέρονται στον ελληνόκτητο στόλο, τα πεδία ελέγχου κατά τομέα, ενώ εκφράζεται ο προβληματισμός για τις πιθανές συνέπειες από την επέκταση της χωρητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα.
Όπως προαναφέρθηκε στην έκθεση, ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το εθνικό νηολόγιο, σημειώνεται η σημασία της Ναυτιλίας για την εθνική οικονομία, ενώ τονίζεται ιδιαίτερα ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποτιμήσει ή να υπονομεύσει τη σημασία της για τη μελλοντική ευημερία της Ελλάδος.

Μάλιστα χαρακτηρίζεται αντιπαραγωγική η τήρηση ασταθούς στάσης από τη πλευρά της κυβέρνησης προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρούν το λόγο τους ώστε να μη δημιουργείται αβεβαιότητα, η οποία ενέχει το κίνδυνο υποβάθμισης του νηολογίου και κατ' ακολουθίαν των ευκαιριών απασχόλησης που προσφέρει.

Το Committee χαρακτηρίζει μεταξύ των άλλων «απρόσεκτη, βιαστική και αντισυνταγματική» την αιφνίδια απόφαση προ των Χριστουγέννων του 2013 να επιβληθεί υποχρεωτική με ορίζοντα τριετίας διπλή φορολόγηση της χωρητικότητας κατά πλοίο με ελληνική σημαία και το ίδιο για πλοία με ξένη σημαία, όπου η διαχείριση τους γίνεται από την Ελλάδα.

Μάλιστα τονίζει ότι η προαναφερόμενη απόφαση θα πρέπει να ακυρωθεί ενώ σημειώνει επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση και περί την φορολόγηση αλλοδαπών ναυτικών καθώς πρακτικά αυτή δεν είναι εφαρμοστέα.

Το Committee τέλος καθιστά πρόδηλο ότι η αποσταθεροποίηση του κλίματος εμπιστοσύνης λαμβανομένης υπόψιν και της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας είναι απαράδεκτη.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter