Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΣΥΡΙΖΑ: Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά δεν είχε καμία προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία

syriza-300x237

«Η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά δεν οδήγησε σε ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης στο λιμάνι και εισήγαγε τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες, μετατρέποντας σε καθεστώς τη «νοικιασμένη» εργασία και την υποαπασχόληση, δεν είχε καμία προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ οι προβλεπόμενες φοροαπαλλαγές δεν ενίσχυσαν ουσιαστικά τα δημόσια έσοδα».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το τμήμα ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Μιλιτάδη Βαρβιτσιώτη χθες, μετά τη συνάντησή του με υψηλόβαθμα στελέχη της Coscο στο υπουργείο Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά.

«Αποκαλυπτικός ήταν στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε στελέχη της Cosco ο υπουργός Ναυτιλίας σχετικά με το πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανάπτυξη και τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, από τις ξένες επενδύσεις», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «ερωτηματικά δημιουργεί η στάση της δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία εμφανιζόμενη ως ατζέντης ξένων συμφερόντων, προστρέχει στη Κομισιόν, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η συμφωνία του λεγόμενου «φιλικού διακανονισμού» που καταργεί τα ελάχιστα οφέλη του δημοσίου, από την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ».

Επισημαίνεται επίσης ότι η αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας και των λιμανιών, στην σπουδαιότητα της οποίας αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, «απαιτεί να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ελληνικών λιμανιών, τα οποία υπό δημόσιο έλεγχο και μέσα από ένα σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης, μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας».

Να σημειωθεί ότι ο Μ. Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Cosco, αναφέρθηκε στα «μεγάλα οφέλη» για το ελληνικό Δημόσιο που έχει επιφέρει η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, χαρακτηρίζοντάς την ως « μια από τις πιο σημαντικές και κερδοφόρες επενδύσεις που έχουν γίνει σε λιμάνια παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια».

Σχετικά με την πώληση του ΟΛΠ τόνισε ότι έχουν αποφασίσει να εκμεταλλευτούν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και γ΄αυτό προχωρούν στην αποκρατικοποίηση ολόκληρου του λιμανιού, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι γι΄αυτό το λόγο αποφάσισαν να δώσουν ιδιαίτερο βάρος όχι μόνο στο αντίτιμο του επενδυτή, αλλά κυρίως στο ύψος των μελλοντικών επενδύσεων που θα γίνουν στο λιμάνι.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter