Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στενότερη σχέση Ελληνικής ναυτιλίας και ΝΑΤΟ προωθεί το ΓΕΕΘΑ

ploio-009

Τη στενότερη συνεργασία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας με το ΝΑΤΟ διερεύνησε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1ης και 4ης Ιουνίου με πρωτοβουλία του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο ΓΕΕΘΑ.

Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004 προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Επίσης, το Κέντρο, «για την εκπλήρωση της αποστολής του, συνεργάζεται με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τις Ενώσεις Ελλήνων Εφοπλιστών».

Το Συνέδριο του NATO για την Ποντοπόρο Ναυτιλία διεξάγεται σε ετήσια βάση και διοργανώνεται από την ομάδα εργασίας «ΝΑΤΟ/TGOS» («ΝΑΤΟ Transportation Group Ocean Shipping»).

Για το τρέχον έτος διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ μέσω του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ και εντάσσεται «στο πλαίσιο προβολής των δυνατοτήτων του Κέντρου στον τομέα των Στρατηγικών Μεταφορών», όπως καταγράφεται επισήμως η δυνατότητα του κέντρου να οργανώνει τη μεταφορά, μετακίνηση, διεκπεραίωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν 70 σύνεδροι από 12 χώρες, καθώς και ο Διευθυντής της MARAD κ. Paul Jaenichen, εκπρόσωποι του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, εκπρόσωποι μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών αλλά και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν «στην πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας, στις διαδικτυακές απειλές σε υποδομές και εγκαταστάσεις των μεγάλων λιμένων, στις εξελίξεις στα αυτόματα συστήματα προσδιορισμού θέσης και στη διαθεσιμότητα των πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων κατά τη διάρκεια των αποστολών τους σε εμπόλεμες ζώνες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μια συζήτηση για την αποστολή μόνιμης ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης στη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Αφρικής στα πρότυπα της μόνιμης ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο και της μόνιμης ευρωενωσιακής ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Αφρική.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter