Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνάντηση Jaenichen - Βαρβιτσιώτη

varvitsiotis-78

Με το Διευθυντή της Αμερικανικής Ναυτιλιακής Διοίκησης (Acting Maritime Adminitrator) κ. Paul Jaenichen συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» και πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα, ετέθησαν ζητήματα για την ενδυνάμωση της ναυτιλιακής συνεργασίας των δυο χωρών καθώς και θέματα αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.
"Για εμάς τους Έλληνες η ναυτιλία αποτελεί μία από τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας" ανέφερε αρχικά ο κος Βαρβιτσιώτης και συνέχισε: "Γι αυτό το λόγο μια από τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε ο πυλώνας θάλασσα και η προσέγγιση όλων των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλίας".
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Jaenichen για τον συνεχή εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα: " Στο πλαίσιο των άοκνων προσπαθειών του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την ανασυγκρότηση της χώρας, δώσαμε από την αρχή έμφαση στην ανάπτυξη των λιμανιών μας" σημείωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας. Με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης ο κος Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι μέχρι πριν 2 χρόνια, η λιμενική πολιτική περιοριζόταν στην απλή εξυπηρέτηση των εθνικών και τοπικών αναγκών. "Ο στρατηγικός στόχος που έχει θέσει η σημερινή Κυβέρνηση,όμως, είναι να καταστήσει τα λιμάνια της Ελλάδας διεθνείς κόμβους που να εξυπηρετήσουν το διεθνές εμπόριο και η χώρα να εκμεταλλευτεί τιο γεωστρατηγικό της πλεονέκτημα", σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα τόνισε τη σημασία των πρόσφατων συμφωνιών που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός με τις εταιρείες-κολοσσούς από χώρες της Ανατολής, προκειμένου να χρησιμοποιούν τα επόμενα χρόνια ως πύλη εισόδου για τα προϊόντα τους στην Ευρώπη, τον Πειραιά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι κ.κ. Βαρβιτσιώτης και Jaenichen είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για το πολυσχιδές έργο που επιτελέι καθημερινά το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή στα θαλάσσια σύνορα. " Αυτό το οποίο γίνεται στο Αιγαίο είναι πρωτοφανές σε μέγεθος και όγκο. Σκεφτείτε ότι ένα περιπολικό σκάφος της Ελλάδας στο Αιγαίο γυρνάει 8 φορές ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ακτοφυλακή του κόσμου. Έχοντας διασώσει πάνω από 4.500 παράνομους μετανάστες τους τελευταίους μήνες, το Λιμενικό Σώμα περιφρουρεί αυτή τη στιγμή όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης" τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας. "Έχουμε το εξής παράδοξο να αντιμετωπίσουμε:Ότι ενώ τα περιστατικά απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα αυξάνονται ,τα τελευταία χρόνια, η χρηματοδότηση από τον FRONTEX μειώνεται διαρκώς", κατέληξε. Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέφερε για ακόμη μία φορά το αίτημά του προς την Αμερικανική πλευρά προκειμένου να συνδράμει την Ελληνική Ακτοφυλακή, παρέχοντας επιχειρησιακά μέσα και επιπρόσθετη τεχνογνωσία.
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τον κ. Jaenichen αναφορικά με τις προτεραιότητες και τα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ , υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται στην ομόφωνη υιοθέτηση της «Διακήρυξης των Αθηνών» που θέτει μια και καλή τις βάσεις για μία καλύτερη συνεργασία της Ευρώπης με τον ΙΜΟ, ώστε να μην υιοθετούνται περιφερειακές πολιτικές που δεν βοηθούν τον ανταγωνισμό.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter