Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σαμαράς: Είναι η ώρα να διερευνήσουμε τις δυνατότητες μας

samaras-vavritsiotis-posidonia2014Ναυτιλία και τουρισμός αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της οικονομία, είπε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στα επίσημα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2014», όπου και έκανε μια σημαντική ιστορική αναφορά στο ρόλο της Ναυτιλίας, πρώτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο - και δη στη Μεσόγειο - και κατά δεύτερον σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας ότι η Ναυτιλία συνέβαλε στην ανάπτυξη των πολιτισμών αλλά και στην ανάπτυξη των δημοκρατιών, καθώς όσοι ταξίδευαν γνώρισαν νέες ιδέες και απέρριπταν τους τυράννους.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση οικονομικής ανάκαμψης, ενώ δε παρέλειψε να σημειώσει και το γεωστρατηγικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, λέγοντας ότι είναι ώρα να διερευνήσουμε κάθε δυνατότητα που θα συμβάλλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και στην ανάπτυξη των επενδύσεων.

«Χρειαζόμαστε επενδύσεις, για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές στα λιμάνια μας και στα χερσαία οδικά δίκτυα από εκεί και πέρα. Επίσης χρειαζόμαστε επενδύσεις για να εκσυγχρονίσουμε τα ναυπηγεία μας. Και επενδύσεις, για να αναδειχθούμε ως περιφερειακός κόμβος παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, αξιοποιώντας τους ενεργειακούς πόρους που βρίσκονται στις θάλασσές μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, αναφορικά με το ενεργειακό, ο κ. Σαμαράς, σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες από τα κοιτάσματα που περιβάλλουν την χώρα και μεγάλο πεδίο επενδύσεων, ενώ στρεφόμενος προς τον κ. Kallas ανέφερε ότι με την αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων θα υπάρξει και περιβαλλοντική διάσταση.

M. Βαρβιτσιώτης: Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη συμμετοχή της Ναυτιλίας στην εθνική οικονομίαvarvitsiotis-poseidonia-2014

Ξεκάθαρος στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη συμμετοχή της Ναυτιλίας στην εθνική οικονομία, τόνισε πριν από λίγο στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μ. Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων της ναυτιλιακής Έκθεσης των Ποσειδωνίων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η ναυτιλία, όπως έχει αναπτυχθεί σήμερα, συμμετέχει έμμεσα με 13 δισεκατομμύρια στο εθνικό ΑΕΠ και άμεσα και με 6,5 δισεκατομμύρια.

Στόχος της πολιτικής μας, ανέφερε ο υπουργός, «είναι να διευρύνουμε τα οφέλη από τη φιλοξενία ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ναυτιλιακών κεφαλαίων και βέβαια των Ελλήνων εφοπλιστών στη χώρα, μέσα από τη δημιουργία συνεργιών, ανάπτυξη του shipping cluster και βέβαια διεύρυνση των οριζόντων μέσα από τις ναυτιλιακές επενδύσεις.

Γι' αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε τη συνεργασία που έχουμε με όλους τους θεσμικούς φορείς».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τον χαιρετισμό του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μ. Βαρβιτσιώτη στην τελετή εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης Ναυτιλίας «Ποσειδώνια 2014»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών Siim Kallas αναφέρθηκε στη δύναμη και στη δυναμική της ναυτιλίας της χώρας για το παγκόσμιο εμπόριο και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ενώ επίσης και στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας σε θέματα ασφάλειας, περιβάλλοντος και βέβαια στον τομέα της πειρατείας.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμένων και στις δυνατότητες ανάπτυξης τους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε.), κ. Θ. Βενιάμης, αναφέρθηκε και εκείνος στη δυναμική της ναυτιλίας της χώρας και θύμισε το ρόλο της στη συνεισφορά στο Α.Ε.Π., ενώ προέβη και σε επισήμανση για τη δυναμική της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, δράττοντας την ευκαιρία της παρουσίασης του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Μεταφορών Siim Kallas, ενώ εστίασε και στις κατευθυντήριες γραμμές της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής υπενθυμίζοντας πάγιες θέσεις της ελληνικής ναυτιλίας.

Τέλος ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε και στο φορολογικό της ναυτιλίας, επαναλαμβάνοντας το πλαίσιο το οποίο έχει επισημάνει η Ε.Ε.Ε.

Στην εξέχουσα σημασία της έκθεσης των Ποσειδωνίων, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννης Λύρας, σημειώνοντας ότι είναι η μεγαλύτερη από καταβολής της, ενώ τόνισε ότι τα Ποσειδώνια συνεχίζουν τη παράδοση που υπήρχε από τους αρχαίους χρόνους στις μεγάλες γιορτές να γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις, θρησκευτικές, πολιτικές και οικονομικές, πράγμα το οποίο πληρούν τα Ποσειδώνια αφού πραγματοποιείται μια πληθώρα σεμιναρίων, συνεδρίων και παρουσιάσεων σε όλους τους τομείς που αφορούν το ναυτιλιακό περιβάλλον.

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter