Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ναυτιλία: «Κίνδυνος» από περιφερειακές πολιτικές

naftilia-008

Ορατό στον ορίζοντα εμφανίζεται το ενδεχόμενο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λήψης περιφερειακών μέτρων που θα αφορούν στη ναυτιλία, καθώς αυτή η «πεποίθηση» φαίνεται να έχει παγιωθεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα στρατηγικών για τη ενίσχυση του κλάδου της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, οι οποίες βασίζονται στην ποιότητα και τον θεμιτό ανταγωνισμό.

Ναυτιλιακοί παράγοντες που χθες έδωσαν το παρόν σε εκδήλωση επ' ευκαιρία της σημερινής επίσημης έναρξης των Ποσειδωνίων, μεταξύ άλλων σημείωναν τον κίνδυνο από «αντικρουόμενες πολιτικές» υπενθυμίζοντας το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο ΙΜΟ ως το υπέρτατο όργανο- θεματοφύλακας του πλαισίου ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο στο οποίο και εκτείνονται οι ναυτιλιακές δραστηριότητες.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σε πρόσφατο μήνυμά του ο πρόεδρος του δ.σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης μεταξύ άλλων είχε σημειώσει πως τα φετινά Ποσειδώνια, που συμπίπτουν με την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουν την ευκαιρία στη χώρα μας, ως παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη, να τονίσει στους εταίρους της την αναγκαιότητα για μία ναυτιλιακή πολιτική της Ευρώπης που θα δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του στόλου της στα πλαίσια των οξύτατων συνθηκών του διεθνούς ανταγωνισμού. Μάλιστα ο κ. Βενιάμης σημείωνε επιπροσθέτως ότι, η ύπαρξη ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου για τη ναυτιλία αποτελεί προϋπόθεση για την ασφάλεια των επενδύσεων και επομένως, για τη βιωσιμότητά τους σημειώνοντας ότι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής του ελληνικού εφοπλισμού είναι η αναγκαιότητα συνεργασίας και σφυρηλάτησης συμμαχιών με σημαντικούς εμπορικούς και ναυτιλιακούς εταίρους στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα. Η πολιτική αυτή, είπε, αποτελεί βασικό μοχλό ζωτικής σημασίας για την προώθηση ισορροπημένων και ρεαλιστικών θέσεων που μπορούν να προασπίζουν την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της ναυτιλίας.

Εκ των πραγμάτων η αναδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών οργάνων που προήλθε από τις ευρωεκλογές θα παρουσιάσει ενδιαφέρον ως προς το αν θα υπάρξει μεγαλύτερη στροφή σε περιφερειακά μέτρα ή θα ακολουθηθεί όντως μία πολιτική ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας όπως είναι και το ζητούμενο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα Ποσειδώνια αποτελούν μίας μορφής πλατφόρμας ανταλλαγής θέσεων και απόψεων μεταξύ ναυτιλιακών παραγόντων που σε παγκόσμια κλίμακα διαμορφώνουν το επιχειρηματικό και επιχειρησιακό κλίμα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter