Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βαρβιτσιώτης: Εορτάζει η «γαλάζια οικονομία»…

varvitsiotis-09657

Γιορτή της ναυτιλιακής κοινότητας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της «γαλάζιας οικονομίας» χαρακτηρίζει την σημερινή ημέρα σε μήνυμα του επ ευκαιρία του εορτασμού στην ΕΕ της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Ναυτιλία ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης.


Ειδικότερα σημειώνει τα ακόλουθα:
«Σήμερα όπως κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση εορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Ναυτιλία. Την 20η Μαΐου κάθε χρόνο η ημέρα αυτή φέρει σε επαφή τους πολίτες, τους δημόσιους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Eίναι η γιορτή της ναυτιλιακής κοινότητας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της «γαλάζιας οικονομίας».
Ως κύριος στόχος της ημέρας αυτής καταδεικνύεται, μεταξύ άλλων, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα και τη σπουδαιότητα τους, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες δραστηριότητες, καθώς και τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Πρόκειται για έναν εορτασμό που στοχεύει στο ναυτικό κόσμο, το θαλάσσιο περιβάλλον και τις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβανόμενη πλήρως την σπουδαιότητα τη γαλάζιας οικονομίας μέσω της αξιοποίησης του δυναμικού των θαλασσών και των ωκεανών μας, με στόχο την προώθηση της απασχόλησης και ανάπτυξης και έχοντας ήδη περίπου το 40% του ΑΕΠ της να παράγεται σε παράκτιες περιοχές και περίπου το 80% των εισαγωγών και εξαγωγών της ΕΕ να γίνεται από τη θάλασσα, κατ' ουσία γιορτάζει τη μεγάλη σημασία που έχει η θάλασσα για τη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Ως Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε το γεγονός αυτό τονίζοντας, σε απόλυτη συμφωνία με τους εταίρους μας ότι η γαλάζια οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοιχεί σε 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και σε ΑΕΠ που ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Τούτο το καταφέραμε με την ομόφωνη υιοθέτηση από τους Υπουργούς αρμόδιους για θέματα Ναυτιλίας των Κρατών Μελών της ΕΕ και των Χωρών ΕΟΧ, της «Διακήρυξης των Αθηνών», στις 7 Μαΐου 2014, στο πλαίσιο της Άτυπης Υπουργικής Συνόδου για τη Ναυτιλία.
Με την υιοθέτηση της «Διακήρυξης των Αθηνών» η χώρα μας κατάφερε να επιτύχει τον κυρίαρχο στόχο της για την ανάδειξη όλων των τομέων και πολιτικών που συνδράμουν στην ουσιαστική προώθηση της Γαλάζιας Οικονομίας και Ανάπτυξης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή την ανάδειξη ως πολιτικής προτεραιότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.
Η «Διακήρυξη των Αθηνών» αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ναυτιλία στην ευρωπαϊκή οικονομία και ευημερία, την αύξηση της απασχόλησης στο ναυτιλιακό τομέα, τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας και καινοτομίας και την ενσωμάτωση της έννοιας της «Νησιωτικότητας» στη χάραξη των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αντιλαμβανόμενο πλήρως τη σημασία της θαλάσσιας πολιτικής κατάφερε μετά από σχετικές πρωτοβουλίες του, να διασφαλίσει τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα του έτους 2015 από τη χώρα μας και να καθορίσει ως πόλη φιλοξενίας του, τον Πειραιά».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter