Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Έντονες αντιδράσεις και νέα πυρά κατά Στουρνάρα από την εφοπλιστική κοινότητα του Πειραιά

veniamis-56Νέες ισχυρές εντάσεις προκαλεί στις σχέσεις ποντοπόρου ναυτιλίας και κυβέρνησης, η απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να προχωρήσει στην φορολόγηση των αλλοδαπών κατωτέρων πληρωμάτων που απασχολούνται σε πλοία υπό Ελληνική σημαία.

Ως τώρα, φόρο εισοδήματος κατέβαλαν μόνο οι αλλοδαποί αξιωματικοί που εργάζονταν στα Ελληνικά ποντοπόρα πλοία.

Με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όμως υπόχρεοι καταβολής φόρου εισοδήματος καθίστανται πλέον και οι αλλοδαποί ναυτικοί, κατώτερα πληρώματα.

Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε προς τον κ. Στουρνάρα και έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Ναυτιλίας, με το σκεπτικό πως ένα πλοίο με υψωμένη την Ελληνική σημαία θεωρείτε και είναι Ελληνικό έδαφος και ως εκ τούτου τα εισοδήματα που παράγονται επί Ελληνικού εδάφους, πρέπει να φορολογούνται.

Και η ρύθμιση αυτή, όπως και ανάλογες ρυθμίσεις που αφορούν στην συμμετοχή των εφοπλιστών στα δημόσια έσοδα, η οποία ξαφνικά από εθελοντική μετατράπηκε σε υποχρεωτική, έχει προκαλέσει νέες εντονότατες αντιδράσεις στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του TheSeaNation, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος καθώς βλέπει ότι παρά τις συνεχείς δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες η ποντοπόρος ναυτιλία είναι έτοιμη να συμβάλει καθοριστικά στα δημόσια έσοδα μέσα από διάλογο και προγραμματισμό, κυβερνητικοί παράγοντες συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα ερήμην του κλάδου χωρίς καμιά συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Άλλες πηγές του TheSeaNation πάνε ένα βήμα μακρύτερα και υπογραμμίζουν πως τέτοιου είδους μέτρα που προωθούνται μάλιστα χωρίς κανένα διάλογο είναι πολύ εύκολο να ωθήσουν πολλούς Έλληνες διαχειριστές σε έξοδο από το εθνικό νηολόγιο.

Ειδικά τώρα για το θέμα της φορολόγησης των αλλοδαπών ναυτικών, πέραν του ότι η εξέλιξη αυτή επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του εθνικού νηολογίου, όπως επισημαίνουν αρκετοί, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να προκαλέσει αιτήματα αλλοδαπών για την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας, χωρίς η Ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να απορρίψει τα αιτήματα αυτά.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter