Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Petrofin: «Ψαλιδισμένη» η ναυτιλιακή χρηματοδότηση

naftilia-5701

Μειωμένη κατά 6,5% ήταν η ελληνική ναυτιλιακή χρηματοδότηση το 2013, σύμφωνα με την σχετική έρευνα της Petrofin, η οποία παρουσίασε για 13η συνεχόμενη χρονιά μια εκ βαθέων επισκόπηση – ανάλυση των χαρτοφυλακίων των τραπεζικών δανείων της ελληνικής Ναυτιλίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη της Petrofin, από τις 31/12/13, συνολικά οι ελληνικές δανειακές κρατήσεις σε Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, μειώθηκαν στα 61.498 δις δολάρια, από 65.78 δις δολάρια πέρυσι.

Περαιτέρω μείωση παρουσίασαν τα Drawn Loans, τα οποία διαμορφώθηκαν από 60.014 δις δολάρια σε 56.400 δις δολάρια. Όπως επισημαίνει η έρευνα, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον μόνο πέντε.
Από αυτές, οι τέσσερις μεγάλες, που έχουν απορροφήσει τα χαρτοφυλάκια της Εμπορικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου κτλ, παρουσιάζουν τώρα αύξηση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους.

Συνολικά ωστόσο, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο πολλών ετών, ισορροπώντας οικονομικά με 10.49 δις δολάρια λιγότερα, ή με μείωση 17.37% .
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι διεθνείς τράπεζες χωρίς την ελληνική παρουσία δείχνουν μια μικρή αύξηση του 5.78%, ποσοστό που μεταφράζεται στα 20,268 δις δολάρια, από 19.161 δις δολάρια πέρσι.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι παρουσίασαν μικρότερη σε σχέση με πέρυσι αύξηση, οι τράπεζες παραμένουν η πιο θετική δύναμη στην ελληνική ναυτιλιακή χρηματοδότηση. Ο αριθμός των τραπεζών που συμμετέχουν στην ελληνική ναυτιλιακή χρηματοδότηση, σημειώνει η Petrofin, υποχώρησε στις 46 από 51.

Οι δέκα κορυφαίες τράπεζες που εμπλέκονται με τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, κατέχουν τώρα το 62.38% του συνολικού ελληνικού χαρτοφυλακίου παρουσιάζοντας αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

Οι διεθνείς τράπεζες χωρίς την ελληνική παρουσία δείχνουν μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5.78% (από τα 19.161 δις δολάρια στα 20,268 δις δολάρια). Η RBS παρέμεινε ο ηγέτης της αγοράς αλλά με μείωση της τάξεως του 16.5%.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, οι Lead Managers σε κοινοπρακτικά δάνεια αντέστρεψαν την περσινή αύξηση στα χαρτοφυλάκια τους και την έκθεση αυτή, κατά 14%. Οι προθεσμιακές δεσμεύσεις των νεότευκτων έχουν μειωθεί κατά αναλογία των δεσμευμένων δανείων.

Τα μειωμένα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια πρέπει να καθοριστούν όπως επισημαίνει η Petrofin, έναντι της αύξησης-ρεκόρ του ελληνόκτητου ελληνικού στόλου, ο οποίος ανήλθε σε 3901 πλοία, 291 εκατ. DWT (σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Lloyd's Register-Fairplay-2014).

Εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες τράπεζες που συνεχίζουν να επεκτείνουν την παρουσία τους.
Τέλος, και αν και δεν είναι το επίκεντρο αυτής της έρευνας, θα πρέπει να υπογραμμιστεί η αυξανόμενη παρουσία των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων των ΗΠΑ στην ελληνική ναυτιλιακή χρηματοδότηση.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την έρευνα της Petrofin

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter