Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα: Μετά τον Πειραιά και η Σιγκαπούρη

0προσομοιωτές

Μετά τον Πειραιά η Σιγκαπούρη. Μια πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει στη Σιγκαπούρη για να ενθαρρύνει τη νεότερη γενιά να εξετάσει μια καριέρα στη ναυτιλιακή βιομηχανία όπου οι προσλήψεις για βασικούς ρόλους αντιμετωπίζουν μια πρόκληση από άλλους κλάδους της οικονομίας. Το λεγόμενο έργο επανασχεδιασμού της εργασίας έχει δημιουργηθεί από το Singapore Maritime Foundation με στόχο να «επικαιροποιήσει το αφήγημα ότι μια ναυτική καριέρα ανταμείβει», σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση. Η Ernst &Young έχει διοριστεί για να συμβουλεύει σχετικά με τον επανασχεδιασμό της εργασίας των ρόλων ενός τεχνικού επιθεωρητή και ενός χειριστή σκάφους.
Η Pacific Carriers Limited και η Pacific International Lines συνεργάζονται με το ίδρυμα για το έργο επανασχεδιασμού εργασίας, το οποίο έχει την υποστήριξη της Ναυτιλιακής και Λιμενικής Αρχής της Σιγκαπούρης. «Ο ανταγωνισμός για το ταλέντο είναι έντονος. Εάν ο ναυτιλιακός τομέας θέλει να συνεχίσει να προσελκύει ταλέντα, πρέπει να είμαστε προσαρμοστικοί», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Singapore Maritime Foundation, κα Tan Beng Tee. «Αυτός ο επανασχεδιασμός εργασίας εξετάζει τις τρέχουσες διαδικασίες εργασίας και τις πιθανές αλλαγές που ενδέχεται να εξελιχθούν στο εγγύς μέλλον, καθώς ο κλάδος αγκαλιάζει την ψηφιοποίηση και τη βιωσιμότητα». Η προσέλκυση της νεότερης γενιάς για να ακολουθήσει μια καριέρα στη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι μια πρόκληση με τον ανταγωνισμό από άλλες βιομηχανίες, και ιδίως για επιχειρησιακούς και ναυτικούς ρόλους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της PIL Goh Chung Hun. «Για ναυτιλιακές εταιρείες όπως εμείς, αυτοί οι ρόλοι είναι βασικοί και κρίσιμοι για να διευκολύνουμε τα πλοία μας... να λειτουργούν καλά, με ασφάλεια και με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Ως εκ τούτου, πρέπει να επικαιροποιήσουμε το αφήγημα ότι μια ναυτική καριέρα ανταμείβει», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή της στο "Forbes" η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κα. Μελίνα Τραουλού, με αφορμή την τέλεση των Ποσειδωνίων 2022, ερωτηθείσα αν υπάρχουν σκέψεις για την συμβολή της Ε.Ε.Ε. στην προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα σημείωσε ότι: «η Ε.Ε.Ε. σχεδίασε και υλοποίησε το 2021 καμπάνια ενημέρωσης µε τίτλο "Μια θάλασσα ευκαιρίες", µε στόχο την ανάδειξη των επαγγελματικών ευκαιριών που προσφέρει η επιλογή του ναυτικού επαγγέλματος. Η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχισθεί µε επιμονή και υπομονή. Ωστόσο είναι απαραίτητες οι συνέργειες µε την Πολιτεία για να μπορέσει η επαγγελματική δύναμη και η προοπτική του ναυτικού επαγγέλματος να βρει την ανάλογη ανταπόκριση. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικά σας αναφέρω τη σημασία που έχει η ένταξη της αξίας του ναυτικού επαγγέλματος στον επαγγελματικό προσανατολισμό στα σχολεία».
Όσον αφορά στην αναβάθμιση της ναυτικής παιδείας η πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. είχε τονίσει ότι: «η αναβάθμιση του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης θα συμβάλει καθοριστικά στο όραμά µας για την αναβίωση της ναυτοσύνης στην Ελλάδα. Ως ναυτικό έθνος, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να διατηρήσουμε, αλλά και να εξελίξουμε, τη µμοναδική ναυτική µας παράδοση.
Η ολιστική αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του ισχύοντος συστήματος αποτελεί µμονόδρομο, αλλά και τη μόνη λύση ουσίας. Οι ναυτικές µας Ακαδημίες πρέπει να παράγουν αξιωματικούς που, εκτός από την έμφυτη ναυτοσύνη που διακρίνει τον λαό µας, να έχουν την αναγκαία τεχνογνωσία να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις της ναυτιλίας. Η Ε.Ε.Ε. συµµετείχε ενεργά στην εκπόνηση της μελέτης του Ιδρύματος Ευγενίδου, στην οποία στοιχειοθετείται ένα "πακέτο" προτάσεων για την αναβάθµιση και τον εκσυγχρονισµό του συστήµατος ναυτικής εκπαίδευσης. Η µελέτη αυτή, που έχει ήδη υποβληθεί στην Πολιτεία, θεωρούµε ότι αποτελεί ένα εγχειρίδιο αποτελεσµατικής και σφαιρικής αντιµετώπισης του θέµατος».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter