Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δράσεις από τον πρέσβη του ΙΜΟ στην Ελλάδα και Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη

0ΣπίντΛαιν Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση των μαθητών του 4ου EΠΑ.Λ. Πειραιά και του 2ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Πειραιά, που με την χορηγία της Aegean Speed Lines πραγματοποίησαν την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 εκπαιδευτικό ταξίδι με το SpeedRunner III στο δρομολόγιο Πειραιάς-Μήλος-Πειραιάς.

Οι 65 μαθητές των δύο επαγγελματικών λυκείων συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, συναντήθηκαν εν πλω με τον Πρέσβη του ΙΜΟ (Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού) στην Ελλάδα και Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη και συζήτησαν μαζί του για τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα, για την αναγκαιότητα απόκτησης επαρκών γνώσεων Πληροφορικής και Αυτοματισμών, για την απαίτηση απόκτησης ισχυρών βάσεων στις θετικές επιστήμες, αλλά και για τις ανάγκες και ανησυχίες των παιδιών σχετικά με το μέλλον και τις σπουδές τους.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με το προσωπικό της Aegean Speed Lines και να περιηγηθούν στην γέφυρα και στο μηχανοστάσιο του πλοίου παρακολουθώντας δια ζώσης το ναυτικό επάγγελμα.

Ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης τόνισε τέλος, ότι τέτοιες ευκαιρίες θα πρέπει να δίνονται πιο συχνά στα παιδιά που φοιτούν στον Ναυτικό Τομέα των ΕΠΑ.Λ. ώστε να εξοικειώνονται με την θάλασσα και το μελλοντικό τους επάγγελμα.
03

Στο μεταξύ ο Πρέσβης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στην Ελλάδα και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης στις 25 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο των δράσεων του, παρουσίασε, στον τόπο καταγωγής του, την Σίφνο, τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα και τις προοπτικές τους.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν 35 μαθητές των ΕΠΑΛ και 160 μαθητές των ΓΕΛ Σίφνου, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, συνταξιούχοι ναυτικοί, στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων και γονείς. Η συνολική προσέλευση ξεπέρασε τα 220 άτομα.

Ο Πρέσβης του ΙΜΟ στην Ελλάδα και η ομάδα υποστήριξής του μίλησαν για την συνεισφορά της ναυτιλίας στην παγκόσμια οικονομία, την σημασία του ανθρώπινου παράγοντα για τη ναυτιλία και την συνεισφορά του ΙΜΟ, που φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής, για μία ασφαλή, αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον παγκόσμια ναυτιλία.

Στην συνέχεια προέτρεψαν τους νέους και τις νέες της Σίφνου να ακολουθήσουν τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματά τους έναντι άλλων επαγγελμάτων.

Ειδική αναφορά έγινε στον ρόλο και την σημασία των ΕΠΑΛ, από τα οποία προήλθαν Έλληνες εφοπλιστές που αναδείχθηκαν σε κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης τόνισε την ανάγκη προσέλκυσης στο ναυτικό επάγγελμα των νέων που επιθυμούν πραγματικά να το ακολουθήσουν, αφού, πέραν όλων των άλλων, αποτελεί και διαβατήριο απόκτησης μοναδικών εμπειριών και δεξιοτήτων, απαραίτητων για την επαγγελματική και προσωπική τους εξέλιξη.

Η απόκτηση των κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα από το σημερινό σύστημα ναυτικής και ναυτιλιακής εκπαίδευσης αναλύθηκε διεξοδικά. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην αναγκαιότητα απόκτησης επαρκών γνώσεων Πληροφορικής και ισχυρών βάσεων στις θετικές επιστήμες, καθώς το επάγγελμα του ναυτικού αλλάζει ριζικά ενόψει νέων κανονισμών, αυτοματισμών, της έλευσης του αυτόνομου πλοίου κ.λπ.

Θα πρέπει να επισημανθεί, τέλος, η ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση των νέων, καθώς και η γενική παραδοχή για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του θεσμού του σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ο Πρέσβης του IMO στην Ελλάδα ολοκληρώνοντας την ομιλία του κάλεσε τους μαθητές να σκεφτούν σοβαρά την επιλογή επαγγελμάτων με μέλλον και επαγγελματικές προοπτικές, όπως είναι τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα, χωρίς να ξεχνούν ότι ο τόπος τους, η Σίφνος, υπήρξε μεγάλη ναυτομάνα και νησί με βαθιές ρίζες στην ναυτιλιακή παράδοση.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter