Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε προτεραιότητες του ΥΝΑΝΠ αναφέρθηκε ο Κουβέλης

kouvelis 0043

Αιχμή των προτεραιοτήτων για την υπό τον Φώτη Κουβέλη ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, είναι η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και του συστήματος παραγωγής στελεχών για την κάλυψη των αναγκών της ναυτιλίας. Την αναφορά αυτή έκανε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός στο πλαίσιο μιας άτυπης πρώτης συνάντησης με τους ναυτιλιακούς συντάκτες, αποκαλύπτοντας ότι νωρίτερα την ίδια μέρα το πρωί συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου δυτικής Αττικής, με τον οποίο συζήτησε μεταξύ των άλλων την ανάπτυξη τμημάτων που θα αφορούν σε τομείς της ναυτικής εκπαίδευσης.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Κουβέλης αποκάλυψε επίσης την πρόθεση του να δημιουργηθεί σχολή αλιείας καθώς όπως είπε δεν υπάρχει σε μια χώρα όπου η αλιεία είναι ένα πεδίο σημαντικής απασχόλησης.

Ο υπουργός δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για θέματα υποδομών λιμενικών αλλά και για επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τη παγκόσμια ναυτιλία μεταξύ των οποίων και το θέμα των καυσίμων.

Σε ερώτηση του TheSeaNation για τις προθέσεις του υπουργείου αναφορικά με τις προετοιμασίες ενόψει και το 2020 ο κ. Κουβέλης τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η Ελλάδα θέλει να παρέχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ναυτιλιακών καυσίμων για να αναρωτηθεί ωστόσο εάν τα διυλιστήρια μπορούν να παράξουν τις απαιτούμενες ποσότητες και να διασφαλίσουν την ποιότητα των καυσίμων.

Ουσιαστικά ο κ, Κουβέλης αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών στον ειδικό διεθνή ναυτιλιακό τύπο και όχι όνο για το θέμα των καυσίμων και της ποιότητας τους και τους φόβους που έχουν διατυπωθεί από την ναυτιλιακή κοινότητα περί διασφάλισης της ποιότητας αλλά και των ευθυνών που προκύπτουν περί αυτήν.

Να σημειωθεί ότι η κρατούσα άποψη είναι ότι η ποιότητα των καυσίμων είναι θέμα των προμηθευτών και των διυλιστηρίων και όχι της ναυτιλίας δηλαδή των πλοίων των πληρωμάτων και των διαχειριστριών εταιρειών οι οποίες κατά περίπτωση απευθύνονται στους προμηθευτές.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε επίσης με αφορμή το θέμα των καυσίμων και στα προβλήματα της ακτοπλοΐας για να τονίσει ότι το υπουργείο βλέπει το όλο θέμα των καυσίμων και του επηρεασμού στον υφιστάμενο στόλο για να αποκαλύψει συνεπικουρούμενος και από τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Σαντορινιό ότι εξετάζεται η προώθηση ενός σχεδίου που θα ευνοεί την αντικατάσταση ή το κτίσιμο νέων πλοίων με τη παροχή κάποιων κινήτρων τα οποία όμως αφορούν ειδικότερα στην κάλυψη των αναγκών των αγόνων και τοπικών αγόνων γραμμών με την εμπλοκή και της τοπικής αυτοδιοίκησης υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα έχει συστήσει ναυτιλιακή ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Τέλος για το θέμα των λιμανιών είπε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία ε το ΤΑΙΠΕΔ ενώ ασπάστηκε τους προβληματισμούς που υπάρχουν για τα επίπεδα υποδομών σε στρατηγικής σημασίας λιμάνια αλλά και των δυνατοτήτων που έχουν νησιωτικά λιμάνια να φιλοξενούν μεγάλα πλοία της εταιρείας ή και κρουαζιερόπλοια μεγάλων μεγεθών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε αι στο θέμα των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας και στο θέμα που έχει προκύψει από τις αρμοδιότητες υπηρεσιών αποκαλύπτοντας ότι έχει δοθεί παράταση μέχρι την 31/01/19 που είναι και η καταληκτική καθώς θα υπάρξει εν ευθέτω χρόνο νομοθετική πρωτοβουλία με τροπολογία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter