Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διμερής συμφωνία Ελλάδας Ρωσίας για την αμοιβαία αναγνώριση Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας

77 ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ

Διμερή συμφωνία με το Ρώσο υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ υπέγραψε σήμερα, στο Λονδίνο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των Πιστοποιητικών Ναυτικής Ικανότητας.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε: «Η αμοιβαία αναγνώριση που υπογράψαμε είναι σημαντική εξέλιξη που αφορά τα στελέχη των ποντοπόρων πλοίων. Θέλω να χαιρετίσω την προσπάθεια που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο με τις συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα, ώστε να προχωρήσουμε τη συνεργασία και σε άλλους τομείς που αφορούν τα δύο υπουργεία. Η συνεργασία μας και στο πλαίσιο του ΙΜΟ και των επικείμενων εκλογών στον Οργανισμό είναι ακόμα ένα σημαντικό σημείο, που εμπεδώνει τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και μεταξύ των δύο υπουργείων μας δίνουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Γι αυτό πιστεύω ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στα δύο υπουργεία πρέπει να συνεχιστούν, για να βρούμε ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα διευρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων. Είμαστε διατεθειμένοι και αποφασισμένοι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και του ρόλου που έχετε στον τομέα αυτό να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.
Οι σχέσεις των δύο λαών έχουν μακραίωνη πορεία, στο πλαίσιο και της Ορθοδοξίας, αλλά και της συνεργασίας που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια σε πολλά επίπεδα. Η συνεργασία των δύο λαών εμπεδώνει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Όπως ξέρετε το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ελλειμματικό σε πολύ μεγάλο βαθμό εις βάρος της Ελλάδας. Άρα υπάρχουν περιθώρια να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις. Ένας τομέας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου είναι η αξιοποίηση ελληνικών πλοίων στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Άλλος τομέας είναι η κρουαζιέρα, όπου πληροφορούμαι ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον. Περιμένουμε περισσότερη ρωσική παρουσία από πλευράς επενδύσεων στην Ελλάδα, σε διάφορους τομείς, όπως είναι τα λιμάνια, καθώς και άλλες δραστηριότητες.
Σήμερα βάλαμε τις υπογραφές μας σε μια σημαντική συνεργασία. Πιστεύω ότι με τη συμβολή και τη δική σας και τη δική μου μπορεί η συνεργασία στο ευρύτερο κομμάτι των μεταφορών να αποκτήσει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες».
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ακόμα ότι και ως πολίτης περιμένει περισσότερη οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα εκ μέρους της Ρωσίας. Όπως είπε αυτό είναι πάγια άποψή του την οποία επαναλαμβάνει σε κάθε επαφή που έχει με Ρώσους αξιωματούχους.
Ο κ. Σοκολόφ εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι πράγματι είναι πολύ σημαντικές οι σχέσεις των δύο χωρών και ιστορικά, αλλά και ότι στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Το επίπεδο των σχέσεών μας στον τομέα των μεταφορών και ειδικά στην Ναυτιλία έχει πράγματι περιθώρια ανάπτυξης. Η συνεργασία μας στο πλαίσιο του ΙΜΟ είναι πολύ καλή και η Ρωσία της αποδίδει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Μεταφορών.
Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την άποψη ότι οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, όπως έγιναν στην Αθήνα, μπορούν να συνεχιστούν στη Ρωσία, καθώς και ότι με επιμονή, υπομονή και με τη θέληση που διαθέτουν οι δύο υπουργοί μπορούν να χτίσουν μια μεγαλύτερη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχιστεί και η προσπάθεια περεταίρω βελτίωσης αυτής της συμφωνίας

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter