Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αγορά Εμπορευματοκιβωτίων: Καλύτερη εικόνα στα μεγάλα μεγέθη

CMA CGM Kerguelen

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst Η προσφερόμενη χωρητικότητα στα μεγαλύτερα βλέπουμε ότι περιορίζεται, ωστόσο όσο μικραίνουν τα μεγέθη αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διαθέσιμων πλοίων χωρητικότητας 6-8.500 TEUs περιορίζεται σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους.

Οι συμφωνίες της προηγούμενης εβδομάδας αυξήθηκαν ελαφρώς, ωστόσο, δε συνοδεύτηκαν και από αύξηση στους ναύλους.

Στα μικρότερα πλοία, FEEDERs, η πίεση παραμένει μεγάλη, με περιορισμένη ζήτηση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα άμεσα διαθέσιμα πλοία τόσο στην περιοχή του Ειρηνικού, όσο και του Ατλαντικού.

Ας δούμε, όμως αναλυτικά πως κινείται η αγορά ανά μέγεθος πλοίου:

Όσον αφορά τα POST-PANAMAXes, μετά το κλείσιμο 4 πλοίων από MAERSK και HAPAG LLOYD, η διαθέσιμη χωρητικότητα μειώθηκε περαιτέρω. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στους πλοιοκτήτες να πετύχουν υψηλότερα επίπεδα ναύλων.

Η αγορά φαίνεται ότι θα συνεχίσει θετικά, δεδομένης της στενότητας της χωρητικότητας.

Στα PANAMAXes είδαμε μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας, η οποία δε ήταν αρκετή για να απορροφήσει την αυξανόμενη χωρητικότητα.

Οι όποιες ναυλώσεις κλείστηκαν για σύντομες περιόδους και οι ναύλοι κινήθηκαν γύρω στα $ 10Κ /ημέρα στην Ασία και χαμηλότερα στον Ατλαντικό.

Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήσαμε μικρή πτώση στα «3,5άρια». Οι ναύλοι υποχώρησαν λίγο πάνω από τα $ 9,5Κ /ημέρα. Φαίνεται πως αυτό το μέγεθος είναι αρκετά ελκυστικό για τους πλοιοκτήτες, καθώς βλέπουμε μικρές περιόδους αδράνειας.

Για τα ελαφρώς μικρότερα πλοία, χωρητικότητας 2.800 TEUs, είδαμε να αυξάνεται η προσφορά των άμεσων διαθέσιμων πλοίων, καθώς η ζήτηση ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Πλέον οι ναυλωτές προσανατολίζονται σε σύντομες-ευέλικτες ναυλώσεις Παρόλα αυτά, οι ναύλοι κρατήθηκαν στα $ 10Κ /ημέρα. Ομοίως, και τα πλοία χωρητικότητας 2.500 TEUs, στην Ασία εμφάνισαν σχεδόν μηδενική δραστηριότητα, ενώ οι ναύλοι παρέμειναν στα $ 9,5Κ /ημέρα.

Όσον αφορά τα πλοία των 1700 TEUs, βλέπουμε ότι η προσφορά πλεόναζε την προηγούμενη περίοδο έναντι της ζήτησης, την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι ναύλοι να υφίστανται καθοδικές πιέσεις. Δεδομένης της εικόνας της αγοράς, οι πλοιοκτήτες έχουν ως κύριο μέλημα να απασχολήσουν τα πλοία τους και όχι να πετύχουν υψηλούς ναύλους.

Σχετικά με τα FEEDERs, των 1100-700 TEUs, παρατηρείται αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας με αποτέλεσμα να περιορίζονται αρκετά οι ευκαιρίες για να βρουν κάποια απασχόληση αυτά τα πλοία. Οι ναύλοι για τα μεγάλα πλοία της κατηγορίας ήταν στα $ 6-6,5Κ /ημέρα, και για τα μικρότερα στα $ 4,5-5Κ /ημέρα, αναλόγως την περιοχή.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter