Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Container Market: Αυξημένη ζήτηση και σφιχτή χωρητικότητα

cma cgm 4

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst Η αγορά των Containers συνεχίζει να ανεβαίνει σταθερά και όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή η τάση.

Το επίπεδο της παρούσας ζήτησης, όπως αναμενόταν μετά την κινέζικη πρωτοχρονιά, έχει αυξηθεί στην Ασία και περιμένουμε τα μεγαλύτερα κέρδη να επιτευχθούν στην Ανατολή.

Δεδομένου ότι το 2018 θα είναι έτος αύξησης του όγκου πωλήσεων, οι OPERATORS είναι απρόθυμοι να αποδεσμεύσουν τη χωρητικότητα που έχουν δεσμεύσει, έτσι η προσφορά χωρητικότητας παραμένει σφιχτή.

Πάνω από τα μισά κλεισίματα της προηγούμενης εβδομάδας αφορούσαν νέες δουλειές. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των δικαιωμάτων επέκτασης των ναυλώσεων, αντανακλώντας την ενίσχυση της αγοράς.

Ο HRCI αυξήθηκε κατά 9 μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα (+1,5%), φτάνοντας στις 661 μονάδες, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι ανερχόταν στις 425 μονάδες.

Ως προς τα μεγέθη των πλοίων, βλέπουμε ότι η ανάκαμψη των πλοίων χωρητικότητας 8500 TEUs συνεχίζεται με τα ναύλα να κυμαίνονται γύρω στα $ 18Κ /ημέρα. Επίσης, τα πλοία των 6.800 TEUs κερδίζουν $ 20Κ /ημέρα, ενώ ακόμα παρατηρείται στενότητα της προσφοράς για τα Panamaxes στον Ατλαντικό.

Για τα πλοία 2000-3000 TEUs υπάρχουν ακόμα μερικές νέες απαιτήσεις που πρέπει να καλυφθούν στην Ασία και οι πλοιοκτήτες είναι σε θέση να διεκδικήσουν αυξημένα ναύλα.

Αναφορικά με τα πλοία των 1000-2000 TEUs, κατεγράφησαν μερικά καινούργια κλεισίματα (για πλοία χωρητικότητας 1700 TEUs) στα επίπεδα των $ 9K /ημέρα, ενώ σημειώθηκε και ένα κλείσιμο στην Ασία στα $ 10Κ, ημερησίως. Τέλος, την εβδομάδα που πέρασε, εντύπωση προκάλεσαν τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν τα μικρότερα FEEDERS.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter