Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πως θα κινηθεί η αγορά ξηρού φορτίου αυτή την εβδομάδα

container 8425

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst Τα κυριότερα προϊόντα

Α. Σιδηρομετάλλευμα

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψαν μείωση, περισσότερο λόγω της διόρθωσης των τιμών του χάλυβα από τα υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και όχι εξαιτίας μιας διατηρούμενης τάσης. Έτσι, τα κέρδη των βιομηχανιών χάλυβα αραμένουν υψηλά.

Β. Άνθρακας

Η ζήτηση άνθρακα από την Κίνα και την Ινδία αυξάνεται αργά. Τα αποθέματα άνθρακα της Ινδίας εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά χαμηλά και προκαλούν αυξημένες μεταφορές άνθρακα από τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης της ζήτησης άνθρακα, καθώς οι τιμές της γερμανικής ενέργειας αυξάνονται σταθερά σε συνδυασμό με την παραγωγή άνθρακα.

Προβλέψεις ανά τύπο και περιοχή

CAPES

• Ατλαντικός -Δυναμική

Σημαντική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στα υπερατλαντικά ταξίδια και προς Άπω Ανατολή κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Τα υπερατλαντικά ταξίδια έκλεισαν στα $ 36.9K / ημέρα, καταγράφοντας αύξηση μέχρι $ 5.4K σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη διαδρομή από Ατλαντικό προς Άπω Ανατολή τα κλεισίματα διαμορφώθηκαν στα $ 43K /ημέρα (+$ 3K, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Η χωρητικότητα του Βόρειου Ατλαντικού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

• Βραζιλία / Νότια Αφρική – Σταθερή

Στη διαδρομή Βραζιλία –Νότια Αφρική η χρονοναύλωση έκλεισε στα $ 24.5K / ημέρα (αύξηση $ 1K, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Τα κενά πλοία ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά από την απόφαση της Vale να αναβάλει τις μεταφορές Δεκεμβρίου λόγω κακών καιρικών συνθηκών στο Minas Gerais και της αναστάτωσης στο Carajas.

• Ειρηνικός - Σταθερή

Στην περιοχή του Ειρηνικού οι χρονοναυλώσεις κυκλικών ταξιδίων έκλεισαν στα $ 28K/ημέρα, παραμένοντας σταθερές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ υπάρχουν ακόμα καλά φορτία από τη Δυτική Αυστραλία και τη Μαλαισία.

KAMSARMAX

• Νότιος Ατλαντικός -Σταθερή
Η αγορά της Αν. Ακτής της Νοτ. Αμερικής παραμένει σταθερή και καθορίζεαι μεταξύ $ 15Κ και $ 15.5 bss aps ECSA για τα άμεσα ταξίδια στην Άπω Ανατολή, ενώ τα ταξίδια προς την Ευρώπη επιτυγχάνουν κλεισίματα ύψους $15-19Κ. Επίσης, οι μεταφορές σιτηρών μειώθηκαν λόγω της ανταγωνιστικότερης τιμολόγησης από τις ΗΠΑ.

• Βόρειος Ατλαντικός –Δυναμική
Όσον αφορά τον Βόρειο Ατλαντικό, παρατηρείται μεγάλη ζήτηση για άνθρακα από τη Βαλτική, η οποία θα προκαλέσει σημαντική αύξηση των δεικτών των υπερατλαντικών διαδρομών, με αποτέλεσμα να προσφέρονται $15-19Κ για ταξίδια μεταφοράς άνθρακα στη Μεσόγειο.
Οι μεταφορές σιτηρών του Κόλπου των Η.Π.Α. υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της πιο ανταγωνιστικής τιμολόγησης στο Β.Δ. Ειρηνικό, ωστόσο αναμένουμε ότι η αγορά θα παραμείνει θετική με ανοδική τάση, λόγω της πιθανής αύξησης των μεταφορών σιτηρών από τον Κόλπο των ΗΠΑ.

• Νότιος Ειρηνικός - Δυναμική
Τα ποσοστά του Νότιου Ειρηνικού εξακολουθούν να υποστηρίζονται από περισσότερες μεταφορές άνθρακα στην Ινδία και την Κίνα. Τα ανοιχτά Kamsarmax στη Νότια Κορέα πληρώνονταν την περασμένη Παρασκευή περίπου με $ 12Κ/ ημέρα, για άμεσα ταξίδια προς την Κίνα. Αναμένουμε ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα.

• Βόρειος Ειρηνικός –Σταθερή
Τα κυκλικά ταξίδια του Βορ. Ειρηνικού συνεχίζουν να πληρώνονται με περίπου $11Κ / ημέρα. Όμως, η έλλειψη φορτίου από την Ανατ. Αυστραλία έχει αναγκάσει τους πλοιοκτήτες να στραφούν προς τα νότια. Αναμένουμε περισσότερα φορτία από την Αν. Αυστραλία και PNW την επόμενη εβδομάδα.

ULTRAMAX / SUPRAMAX

• ECSA -Δυναμική
Οι δείκτες παρουσίασαν μικρή αύξηση αυτή την εβδομάδα και φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και για το υπόλοιπο διάστημα του Δεκεμβρίου, ειδικά για τα υπερατλαντικά ταξίδια. Η αγορά αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παραμείνει σταθερή.

• USG / NCSA –Δυναμική
Συνεχίζουμε να βλέπουμε θετικά σημάδια στην περιοχή και με πολλά φορτία ακόμα να είναι ανοιχτά, φαίνεται ότι οι δείκτες θα κινηθούν ακόμα υψηλότερα. Οι δείκτες για τα SUPRAMAXES αυτήν την εβδομάδα είναι: usg / usec / ncsa προς cont / med στα $22Κ-23Κ και προς Άπω Ανατολή στα $25Κ.

• Μεσόγειος -Σταθερή
Η περιοχή της Μαύρης θάλασσας -Ανατολικής Μεσογείου ήταν η μόνη περιοχή στον Ατλαντικό που τα ποσοστά μειώθηκαν ή παρέμειναν σταθερά, την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπρόσθετα, η ύπαρξη κενών πλοίων μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου συγκρατούν τους δείκτες από μια ενδεχόμενη αύξηση.

• Ευρώπη – Σταθερή/Δυναμική
Παραμένοντας η προσφερόμενη χωρητικότητα σε χαμηλά επίπεδα, η προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε δυναμικά, αλλά στο τέλος είδαμε κάποια πιο ισορροπημένη αγορά. Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε καλύτερα επίπεδα.

• Νότια Αφρική –Σταθερή /Δυναμική
Όπως περιμέναμε, η αγορά βελτιώθηκε, κυρίως λόγω της κίνησης της Ανατ. Ακτής της Νότιας Αμερικής, αφού τα πλοία που πρέπει να εκτελέσουν φορτώσεις εντός του Δεκεμβρίου στην Αν. Ακτή της Νότ. Αμερικής δίνουν υψηλές τιμές και δεν αναμένεται να μειωθούν. Έτσι τα φορτία από Νότια Αφρική με υποχρέωση φόρτωσης έως τις 20/12 πιστεύουμε πως θα αυξηθούν την επόμενη εβδομάδα.

• Περσικός Κόλπος / Ινδία -Σταθερή
Ο περσικός κόλπος παραμένει μια περιοχή με θετικές τάσεις, χωρίς μεγάλες αλλαγές κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Τα ταξίδια προς την Δυτ. Ακτή της Ινδίας υπολογίζονται στα $ 12 Κ και στην Αν. Ακτή στα $ 13Κ.

• Ν.Α. Ασία - Σταθερή
Η περιοχή της Ν.Α. Ασίας διατηρείται σταθερή αυτήν την εβδομάδα. Διατηρείται η ανάγκη για άνθρακα προς την Κίνα, αλλά σε μικρότερη ένταση με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αναλόγως τα επίπεδα των ναύλων. Την επόμενη εβδομάδα δεν αναμένουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις.

• Βόρεια Κίνα -Σταθερή
Όλη η προηγούμενη εβδομάδα παρέμεινε σταθερή σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι χρονοναυλώσεις του Β. Ειρηνικού έκλεισαν στα $8,5 Κ/ημέρα για τα SUPRAMAX και στα $9,5Κ/ ημέρα για τα ULTRAMAX.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter