Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πως κινείται η αγορά των Containers

Container 00

Παρόλο που ο δείκτης εμφανίζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου πτωτική τάση, οι περισσότερες κατηγορίες κάτω από τα 4.000 TEUs εμφανίζουν καλές αποδόσεις σε σχέση με το 2016. Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση της δραστηριότητας. Οι ναυλοδείκτες στον Ατλαντικό είναι ισχυρότεροι από τον Ειρηνικό και περισσότερα από τα μισά κλεισίματα ήταν για νέες δουλειές. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να τονώσει την εμπιστοσύνη των πλοιοκτητών τις επόμενες εβδομάδες.

Εάν η ζήτηση συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό, η διαθεσιμότητα θα πρέπει να μειωθεί στο βαθμό που οι ναυλοδείκτες θα σταθεροποιηθούν και ενδεχομένως θα αυξηθούν. Στην πραγματικότητα, η χωρητικότητα είναι σχετικά περιορισμένη στα μικρότερα πλοία και ένα μεγαλύτερο μερίδιο ναυλωτών θα πρέπει να επιτρέψει στην αγορά να λειτουργήσει με βάση την παραδοσιακή δυναμική προσφοράς -ζήτησης.

Σήμερα υπάρχουν, περίπου, 40 μονάδες Panamax, που κινούνται στη γραμμή Ασία –USEC μέσω Παναμά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βιομηχανία αντιμετώπισε γρήγορα την άμεση παύση του νέου καναλιού του Παναμά. Αντίθετα, 130 πλοία (25% του στόλου) βρίσκονται στις ενδοασιατικές και κινεζικές εσωτερικές διαδρομές. Λαμβάνοντας υπόψη τον εξαιρετικά αργό ρυθμό της ανανέωσης των μικρών σκαφών (κάτω των 4.000 TEUs) στα επόμενα δύο χρόνια, αναμένεται να υπάρξει ζήτηση πλοίων PANAMAX για να συμπληρωθεί μια ενδεχόμενη έλλειψη.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 4-4,5% το 2017 και ότι αυτό θα συνεχισθεί και τα επόμενα 2 χρόνια. Επιπρόσθετα Η ζήτηση για μικρότερα σκάφη είναι πιθανό να ξεπεράσει και το 5.5 -6%. Ωστόσο, ο στόλος των μικρών πλοίων θα μειωθεί φέτος κατά 2% και εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω κατά 3% τα επόμενα δύο χρόνια. Εκτιμάται περαιτέρω ότι ο στόλος των 4.000 teus θα έχει μειωθεί συνολικά κατά περίπου 900.000 teu (-17%) στη δεκαετία μεταξύ 2009 και 2019.

 

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker & Maritime investments consultant

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter