Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ένας Νορβηγός, ο πλουσιότερος... Κύπριος στον κόσμο

065 Fretriksen

O εφοπλιστής Τζον Φρέντρικσεν είναι ο πλουσιότερος Κύπριος σύμφωνα με στοιχεία του Forbes, με περιουσία που ανέρχεται στα 9,8 δισ. δολάρια.

Αυτό αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, οι χάρτες που δημιούργησε το HowMuch.net, με το πλουσιότερο άτομο ανά χώρα. Σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις, ο πλουσιότερος άνθρωπος σε ολόκληρο τον κόσμο φέτος, είναι ο Τζεφ Μπέζος, με 92,6 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τον Μπιλ Γκέιτς. Σημειώνεται ότι οι λίστες ποικίλλουν, ανάλογα με τον τρόπο που αξιολογείται ο πλούτος στην κατοχή κάποιου.

Ο Νορβηγός Φρέντρικσεν ήρθε στην Κύπρο το 2009 με σκοπό να μείνει. Η χαμηλή φορολογία ήταν το βασικό κίνητρο, ενώ ένας νόμος που είχε θεσπίσει παλαιότερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ενεργοποιήθηκε την εποχή της άφιξής του, του επέτρεπε να πολιτογραφηθεί Κύπριος. Αυτό προβλεπόταν για ξένους επενδυτές που έφερναν μεγάλα ποσά στη χώρα. Επικεφαλής του μεγαλύτερου στόλου σουπερ τάνκερ παγκοσμίως, έχει στην ιδιοκτησία του θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και, εδώ και λίγο καιρό, είναι ο μεγαλύτερος ιχθυοτρόφος στον κόσμο.

Γιος οξυγονοκολλητή από το Όσλο, ο Τζον παράτησε το σχολείο στα 16 και έπιασε δουλειά ως κούριερ σε ναυτιλιακή εταιρία. Η επιμονή και η φιλοδοξία του τον έκαναν να «ρουφά» και να αποκτά όλο και περισσότερη εμπειρία. Στη δεκαετία του '60 βρέθηκε στην Ασία, όπου ίδρυσε μεσιτικά γραφεία. Τα χρήματα που αποκόμισε, τα επένδυσε για να αγοράσει το πρώτο του πλοίο, το οποίο όμως χάλασε μεσοπέλαγα, στοιχίζοντας του ολόκληρη την επένδυση των 700.000 δολαρίων.

Η μεγάλη ευκαιρία για τον Νορβηγό ήρθε στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του '80. Τότε εκείνος αψήφησε τους πυραύλους και έστελνε τα πλοία του στα λεγόμενα «ταξίδια θανάτου» στον Περσικό Κόλπο. Το 1987 βρέθηκε στη φυλακή για 4 μήνες, καθώς κάηκε μυστηριωδώς το φορτίο πετρελαιοφόρων του. Κατηγορήθηκε ότι ο ίδιος είχε δώσει εντολή για την καταστροφή του φορτίου.

Η περιπέτεια του στοίχισε πολλά εκατομμύρια αλλά τον όπλισε και με πολύ πείσμα. Έκτοτε οι επιχειρήσεις του γιγαντώθηκαν και ο ίδιος έγινε ο απόλυτος μεγιστάνας των θαλασσών.

Το 2006 έχασε τη σύζυγό του, με την οποία έχει αποκτήσει τις δίδυμες κόρες του, Κάθριν και Σεσίλια. Οι ξανθές καλλονές είναι από τα αγαπημένα παιδιά της λονδρέζικης καλής κοινωνίας και είναι μόνιμες προσκεκλημένες σε γκαλά και πάρτι. Ο Φρέντρικσεν δεν τους χαλά χατίρι και φροντίζει να τις «προικίζει» συνεχώς με πανάκριβα δώρα, μεταξύ των οποίων και ένα πολυτελέστατο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη.

Επίσης είναι συλλέκτης έργων κλασικής νορβηγικής τέχνης και έχει μια εκδοχή του διάσημου έργου «H κραυγή» του Μουνχ.

Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter