Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε φουρτούνες τα δεξαμενόπλοια, ψαλιδίζει το μέρισμα η Euronav

euronav1

Αλλάζει μερισματική πολιτική η Euronav ως αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο των δεξαμενοπλοίων ο οποίος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.


Η Euronav ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 και το πρώτο εξάμηνο του ιδίου έτους. Τα έσοδα μειώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο στα 126,433 εκατ. δολ έναντι 164,158 το πρώτο τρίμηνο του 2017 και στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στα 290,591 εκατ. δολ έναντι 404,450 εκατ. δολ το πρώτο εξάμηνο του 2016!
Τα κέρδη κατακρημνίσθηκαν στα 10,1 εκατ. δολ το πρώτο εξάμηνο του 2017 έναντι 153,7 εκατ. δολ πέρυσι την ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με το Paddy Rodgers, CEO της Euronav ο κλάδος των δεξαμενοπλοίων βρίσκεται σε μία ενδιαφέρουσα διασταύρωση Η ζήτηση πετρελαίου παραμένει ικανοποιητική η προσφορά επίσης ενώ βελτιώθηκαν και οι αξίες των assets, η τραπεζική χρηματοδότηση εξακολουθεί να μειώνεται και τα τονομίλια αυξήθηκαν λόγω των εξαγωγών των ΗΠΑ. Όμως το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στην πλευρά της προσφορά καθώς οι αναμενόμενες παραδόσεις νεότευκτων πλοίων VLCC και suezmaxes τους επόμενους 18 μήνες είναι πολλές και αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στην αγορά των ναύλων.
Η θεραπεία για τους χαμηλούς ναύλους είναι η άνοδος των διαλύσεων και μέχρι να συμβεί αυτό η Euronav σταθεροποιεί τον ισολογισμό της και υιοθετεί μία πολιτική σταθερών μερισμάτων.
Στο πλαίσιο αυτής τη πολιτικής η Euronav από τώρα καις το εξής θα διανέμει ένα σταθερό μέρισμα 0,12 δολ σε ετήσια βάση (0,06 δολ ανά εξάμηνο) και εφόσον τα αποτελέσματα ανά μετοχή είναι θετικά και υπερβαίνουν το ποσό του σταθερού μερίσματος τότε είτε θα διατεθεί πρόσθετο μέρισμα η θα αποκτηθούν ίδιες μετοχές ή θα αγοραστούν πλοία ανάλογα με το πώς θα εκτιμήσει το διοικητικό συμβούλιο με βάση πάντα το συμφέρον των μετόχων.
Επίσης το διοικητικό συμβούλιο μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποφασίσει να σταματήσει να καταβάλλει μερίσματα και δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η εταιρεία θα καταβάλει τυχόν μερίσματα στο μέλλον. Για παράδειγμα, η Euronav δεν δήλωσε ή δεν κατέβαλε μερίσματα από το 2010 μέχρι το 2014.
Η Euronav ελέγχει ένα στόλο από 56 double hulled πλοία εκ των οποίων 1 V-Plus vessel, 30 VLCCs, 19 Suezmaxes, τέσσερα Suezmaxes υπό κατασκευή και δυο FSO vessels (both owned in 50%-50% joint venture). Από τα 56 πλοία της Euronav τα 19 φέρουν την ελληνική σημαία και τα υπόλοιπα τη σημαία του Βελγίου ή της Γαλλίας ή των Marshall Islands.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter