Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΤτΕ: Πράσινο φως στις τράπεζες να μεταβιβάσουν μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια στο 12% της αξίας τους

naftiliako sunallagma 503Στο 30,9% του συνόλου των δανείων προς το κλάδο ανέρχεται το ποσοστό των μην εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ναυτιλίας προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την τελευταία Επισκόπηση του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μάλιστα η ΤτΕ εντάσσει τα ναυτιλιακά δάνεια σε αυτά που έχουν «χαμηλότερα ποσοστά» μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Επισημαίνεται ότι το γ΄ τρίμηνο του 2016, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 107,6 δισ. ευρώ και το σύνολο των ανοιγμάτων ανήλθε σε 238 δισ. ευρώ, με τον λόγο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο των ανοιγμάτων να διαμορφώνεται σε 45,2%.

Πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (76,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (62,7%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (58,4%), της μεταποίησης (53,2%) και των κατασκευών (52,8%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (3,7%), της δημόσιας διοίκησης (7%), των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (27%) και της ναυτιλίας (30,9%).

Τα δάνεια προς τη ναυτιλία υπολογίζονται στα 10 δις ευρώ περίπου και τα μη εξυπηρετούμενα στα 3 δις. ευρώ περίπου.

Η ΤτΕ σημειώνει ακόμη ότι το ύψος απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ποικίλει ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο δανείων και με το είδος καθυστέρησης, με τις τράπεζες να διενεργούν, όπως ήταν αναμενόμενο, υψηλότερες προβλέψεις για ανοίγματα τα οποία έχουν ήδη καταγγείλει.

Ενδεικτικά, στο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο υπάρχουν καταγγελμένα ανοίγματα ονομαστικής αξίας περίπου 270 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν απομειωθεί κατά 88% και έχουν διαμορφωθεί σε αξία ισολογισμού περίπου στα 32 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα ήταν δυνατόν να μεταβιβαστούν σε τιμή από 12% της ονομαστικής αξίας δανείου και πάνω χωρίς ζημία.

Αντίθετα, το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο εμφανίζει συγκριτικά χαμηλότερα ποσοστά απομείωσης που δεν ξεπερνούν το 40%, ακόμα και για ανοίγματα των οποίων η σύμβαση έχει καταγγελθεί.

kokkinadaneia

 

 

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter