Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Φρενάρει» η Κίνα, ανασυντάσσονται οι γραμμές Ασίας –Ευρώπης

china port 3345

Ανασύνταξη των γραμμών Ασίας –Ευρώπης βλέπουν στον ορίζοντα αναλυτές που εντρυφούν στα οικονομικά και άλλα στοιχεία της Κινεζικής οικονομίας αλλά και γενικότερα των Ασιατικών αγορών ιδιαίτερα όσων επηρεάζονται από τα δεδομένα της Κινεζικής οικονομίας. Η πτώση των τιμών του περασμένου διαστήματος στις εν λόγω γραμμές διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων είχε «κτυπήσει καμπανάκι» στους αναλυτές αλλά η ανασύνταξη της G6 alliance ουσιαστικά σήμανε συναγερμό.

Τα στοιχεία που ήρθαν στο προσκήνιο της επικαιρότητας φαίνεται να συνηγορούν υπέρ της «κατάστασης συναγερμού» καθώς το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είπε πως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μειωθούν περαιτέρω οι εξαγωγές της χώρας τους επόμενους μήνες, ενώ προειδοποίησε πως το εξωτερικό εμπόριο αντιμετωπίζει μια σοβαρή κατάσταση και αβεβαιότητες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τον Ιούλιο οι εξαγωγές της Κίνας έκαναν «βουτιά» 8,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 8,1% σε σχέση με πέρυσι.
Εξ άλλου στα εν Ασίας συμβαίνοντα οι μειωμένες αποστολές αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών ειδών προς τις ασιατικές αγορές οδήγησαν σε πτώση του ρυθμού ανάπτυξης των ιαπωνικών εξαγωγών τον Ιούλιο.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 7,6% τον Ιούλιο, ποσοστό μεγαλύτερο από το 5,5% που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά αρκετά χαμηλότερο από το 9,5% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο.
Η επιβράδυνση των εξαγωγών τον Ιούλιο υποδηλώνει πως η ζήτηση από το εξωτερικό κατά το γ' τρίμηνο ίσως να μην είναι αρκετά ισχυρή ώστε να βοηθήσει στην ανάκαμψη του ιαπωνικού ΑΕΠ, το οποίο συρρικνώθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.
Ωστόσο οι εξαγωγές προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας, αυξήθηκαν κατά 4,2% τον Ιούλιο, έναντι του 5,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αποστολές προς την περιοχή της Ασίας αυξήθηκαν κατά 6,1% έναντι του 10,1%. Προς τις ΗΠΑ, οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 18,8% τον Ιούλιο από 17,6% τον Ιούνιο.
Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, έναντι του 7,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter